16844

Wat je in de auto moet hebben in buitenland

In verschillende Europese landen kun je een boete krijgen wanneer je niet de juiste spullen in de auto hebt liggen. Wat moet je in de auto hebben in het buitenland? Zo wordt in Cyprus geadviseerd om ten alle tijden een zonnebril in de auto te hebben, terwijl in Polen spatlappen aan de achterwielen verplicht zijn.

Moet je een auto met Nederlands kenteken aanpassen naar het land waar je naartoe reist?
Als je met je auto met Nederlands kenteken naar het buitenland afreist, hoef je je auto niet aan te passen naar de regels van het desbetreffende land waar je naartoe gaat. Er gelden dan namelijk dezelfde regels in dat land als in Nederland, want de auto komt hier vandaan. Lokale politieagenten weten vaak niet van deze regel af, waardoor onterecht boetes uitgeschreven worden aan auto’s met een Nederlands kenteken.

Gedrag bepaald mede hoogte van boete
Wanneer er een boete uitgeschreven wordt door de agent en het gedrag wat jij als Nederlander daarna vertoont weegt ook mee in de hoogte van de boete. Nederlanders hebben al gauw de neiging om erg in discussie te gaan met de politieagent, omdat ze de boete niet willen betalen. Doe dit niet! Dit kan de boete alleen maar hoger maken.

 

Bijzondere eisen voor auto’s in het buitenland

Spanje: een reservewiel en een antidiefstalsysteem

Turkije: een reservewiel, gereedschap en twee gevarendriehoeken

Tsjechië: een reservewiel of banden bandenreparatieset

Polen: een antidiefstalsysteem en spatlappen bij de achterwielen

Frankrijk: het is verboden om op de snelweg een gevarendriehoek te plaatsen

Verenigd Koninkrijk: het is verboden om op de snelweg een gevarendriehoek te plaatsen

Cyprus: het advies is om altijd een zonnebril in de auto te hebben

Malta en Ierland: verblinden van tegenliggers is strafbaar. Daarom wordt het aangeraden om koplampen te verstellen of gedeeltelijk af te plakken.

Advies om standaard in je auto te hebben zowel in Nederland als in het buitenland
Wat geadviseerd wordt om in ieder geval standaard in de auto te hebben is

een verzekeringsbewijs (de groene kaart). Je kunt hier namelijk mee laten zien waar je verzekerd bent. Verder is het handig om een gevarendriehoek, veiligheidsvesten en een verbanddoos mee te nemen voor als je met pech langs de weg staat. Als laatst wordt geadviseerd om reservelampjes mee te nemen. Op de weg richting Oosterrijk zijn kilometers lange tunnels en meestal het begin van lange files. Verlichting is dus van essentieel belang!

Beeld: Shutterstock door Evgeny Bakharev | Bron: NU.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes