17814

Wat is haartong en hoe kun je dit herkennen?

Er zijn talloze interessante manieren waarop je tong aanwijzingen kan geven over je gezondheid. Heb je ooit een ongebruikelijke verkleuring opgemerkt, variërend van licht tot donker? Dit zou een geval van haartong kunnen zijn, ook wel bekend als lingua villosa. Laten we eens dieper ingaan op de oorzaken en symptomen: wat is haartong en hoe kun je dit herkennen?

Wat is het precies?
Bij een haartong krijg je een rare kleur op je tong. Meestal is dat achteraan je tong. Normaal gesproken gaat je tong elke dag een beetje stuk door speeksel, eten en drinken. Maar je lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan om dat te herstellen.

Wit of zwarte haartong
Bij een haartong gaat er iets mis met je tong. De bobbeltjes op je tong, die helpen bij proeven, groeien langer en dikker dan normaal. Hierdoor voelt je tong ruw aan, als een soort ‘vachtje’. Maar geen zorgen, er groeien echt geen haren op je tong!
Afhankelijk van de kleur van dat laagje zijn er twee soorten haartongen: als het laagje licht van kleur is, noemen we het een witte haartong, en als het donkerder is, heet het een zwarte haartong. Het is belangrijk om te weten dat een haartong niet slecht is voor je gezondheid.

Haartong-signalen
Een haartong geeft meestal geen problemen. Eerst zie je een soort laagje op je tong verschijnen. Dit laagje wordt geleidelijk dikker en verandert van kleur naar wit, grijs, bruin, of zwart, afhankelijk van het type haartong dat je hebt. Soms kun je echter last krijgen van een slechte adem of een branderig, jeukend, of tintelend gevoel op je tong. Het kan ook gebeuren dat je een vieze smaak in je mond hebt of een onprettig gevoel ervaart.

Wat zorgt voor een haartong?
Er zijn allerlei dingen die ervoor kunnen zorgen dat je een haartong krijgt:

 • Roken
 • Overmatig gebruik van koffie of thee
 • Slechte mondhygiëne
  Bijvoorbeeld door onvoldoende tandenpoetsen en tongreiniging.
 • Gebruik van mondwater
 • Antibiotica-inname
  Sommige antibiotica die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen, kunnen de groei van verlengde papillen op de tong bevorderen.
 • Uitdroging en medicatie
  Met andere woorden: een droge mond, of dit nu het gevolg is van uitdroging, diabetes of medicijnen voor depressie.
 • Verminderd immuunsysteem
  Bijvoorbeeld als gevolg van medicatie of chemotherapie
 • Bestraling in de mondregio


Hoe je een haartong kunt aanpakken?

Het aanpakken van een haartong hangt af van hoe erg het is. Hier zijn een paar manieren om ermee om te gaan:

 • Tong schoonmaken
  Je kunt een haartong behandelen door je tong twee tot drie keer per dag met lauw water te poetsen. Een speciale tongschraper of tongborstel van de drogist kan hierbij helpen. Je kunt ook tandpasta gebruiken tijdens het poetsen voor een grondigere reiniging.
 • Medische behandeling
  Soms is medische hulp nodig, vooral als er andere problemen zoals een schimmelinfectie optreden. In dat geval kan de arts een antischimmelmiddel voorschrijven, hetzij in de vorm van een lokale behandeling of tabletten. In ernstige gevallen kan de arts overwegen om een hoornoplossend middel voor de tong voor te schrijven.
 • Mondspoelingen met chloorhexidine
  Deze mondspoelingen kunnen helpen om bacteriële overgroei op de tong te voorkomen. Vraag je tandarts of arts om advies over hoe je deze mondspoelingen correct moet gebruiken en hoe vaak.

 

Beeld: Shutterstock by: WAYHOME studio |  Bron: margriet  |  Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes