Wat is een digitale detox? En hoe doe je dit? ineens is soms het besef er: je bent de hele dag door met je smartphone of laptop bezig. En je kan die updates op Facebook, Instagram en andere sociale media eigenlijk niet missen. Een smartphone-verslaving hoef je dat daarom zeker nog niet te noemen. En toch is af en toe offline zijn wel zo fijn. Maar hoe pak je dit aan?
Wat is een digitale detox eigenlijk?
Ten eerste: wat is een digitale detox? Deze term verwijst naar het vrijwillig afstand nemen van je digitale toestellen zoals de smartphone, laptop en tablet. Plus alles wat daarbij komt kijken, zoals internet, sociale media en games. Voor alle duidelijkheid: het betekent niet noodzakelijk dat je volledig moet stoppen met het gebruik van deze zaken. Dat is namelijk bijna onmogelijk: al is het maar voor je werk of school. Maar je kunt de tijd die je eraan besteedt wel flink verminderen.
Hoe begin je?
Bepaal vooraf een aantal uitdagingen, zoals één dag per week volledig doorbrengen zonder smartphone. Of het niet aanraken van je telefoon na het werk. Evalueer na een keer hoe het met je gaat. Als een digitale detox je een goed gevoel geeft, zal je gemotiveerd zijn om nog verder te gaan. Hou er wel rekening mee: zaken zoals FOMO (Fear of Missing Out) zorgen er echter voor dat een digitale detox een uitdaging kan zijn. Het is namelijk die onstuitbare drang om de smartphone te checken op updates en notificaties.
Zet de meldingen uit of schakel de ‘vliegtuigmodus’ in
Heel simpel, maar bijzonder efficiënt voor een digitale detox. Als je smartphone stopt met de aandacht te trekken, gaat het een stuk eenvoudiger. Kies dus wanneer het kan voor de vliegtuigmodus op je smartphone. Bijvoorbeeld: wanneer je in bed ligt. Op deze manier krijg je geen meldingen, berichten of oproepen meer. Nou is het natuurlijk mogelijk dat je dit simpelweg niet kan doen. Bijvoorbeeld, wanneer je voor het werk altijd bereikbaar moet zijn. In dat geval bestaat er een lightversie: de meldingen van je favoriete apps zoals Facebook en Instagram uitschakelen.
Krijg zicht op het gebruik van je smartphone
Het eerste wat je moet doen, is kijken hoeveel minuten per dag je je smartphone gebruikt. Om het simpel te maken, zijn er verschillende apps die dit voor jou bijhouden. Ze geven je een overzicht van je schermtijd. Daarbij kan je beperkingen opleggen voor bepaalde apps, als je dat wilt. Of je krijgt een waarschuwing als je bijvoorbeeld te veel tijd aan Instagram besteedt.
Leg je smartphone in een andere ruimte
Al sinds de eerste simpele telefoons in de jaren negentig zijn we gewend om deze te gebruiken als wekker. Het probleem: je smartphone ligt vlak naast je bed. Het gevolg: voordat je gaat slapen, ben je snel geneigd om je Facebook en Instagram nog een keer te checken. Bovendien is wellicht ook jouw eerste reflex bij het wakker worden om notificaties te bekijken die je ’s nachts ontvangt. Dat alles is eigenlijk niet de beste manier om de dag te eindigen. Of zelfs maar te beginnen. Daarom raden experts in digital detoxen aan om een ouderwetse wekker te kopen en de smartphone in je woonkamer te laten liggen. Zo slaap je beter en begin je de dag beter.
Doe andere, leuke activiteiten
Als je digitale detox een succes is, zorgt dat wellicht voor een mooie hoeveelheid extra vrije tijd. En daar horen natuurlijk nieuwe bezigheden bij. Wat je interesses ook zijn, er is altijd keuze genoeg. De truc is om de uren ook effectief in te vullen met activiteiten, in plaats van te vervangen door andere weinig plezierige activiteiten zoals schoonmaken. Denk aan bijvoorbeeld sporten, een keertje meer afspreken met je vrienden of familie, een leuk boek lezen of je talenten volop inzetten, zoals bijvoorbeeld tekenen of een nieuwe taal leren.
Beeld: Shutterstock door: Netrun78 | Powered by Sendt