16715

Wat is de oogaandoening staar?

Heb jij ook wel eens last van minder scherp zicht? Of zie jij de hele tijd wazig? Dan heb je misschien last van staar. Staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

Wat is staar precies?
Staar is een oogaandoening die veroorzaakt wordt door veroudering van de ooglens. Deze ooglens zit achter de pupil en is normaal helder. Deze wordt troebel als je staar hebt, waardoor je wazig gaat zien. Het contrast dat je ziet wordt minder en kleurverschillen worden groter. Daarnaast zie je minder goed in het donker en heb je veel last van tegenlicht. De eerste symptomen bij staar merk je vaak bij het autorijden, lezen of televisiekijken.

Op welke leeftijd komt dit het meest voor?
Zoals hierboven beschreven wordt staar veroorzaakt door veroudering van de ooglens. Dus het is in principe een ouderdomskwaal. Vanaf het vijftigste levensjaar komt het voor, maar op de leeftijd van 75 leidt zeventig procent van de mensen aan staar of heeft het gehad. Het ontstaat niet meteen, maar gaat heel geleidelijk. In eerste instantie kan het nog gecorrigeerd worden door het dragen van een bril.

Is er een risicogroep?
Chronische ziektes als ontstekingsziektes of suikerziekte vergroten de kans op het krijgen van staar. Ook roken en veel alcohol drinken brengt een verhoogd risico met zich mee.

Is er iets aan te doen?
Je wordt niet blind van staar, maar het kan wel zo zijn dat je steeds minder ziet. Als je er echt last van krijgt in je dagelijkse bezigheden is het verstandig om ermee naar de huisarts te gaan. Deze verwijst je dan weer door naar de oogarts. Medicatie is hier overigens niet voor, wel kan staar operatief opgelost worden. De lens die troebel is geworden wordt vervangen door een kunstlens. Welke lens geplaatst kan worden hangt af van de conditie van het oog. Als je zowel dichtbij als ver weg niet scherp ziet, is er ook een multifocale lens. Af en toe ontstaan er complicaties, maar in 98 procent van de gevallen gaat het in één keer goed. De complicaties worden vaak opgelost tijdens de operatie.

Ben je na de operatie de rest van je leven klaar?
Het enige wat zou kunnen gebeuren is het krijgen van ‘nastaar’ De kunstlens gaat levenslang mee, maar het lenszakje waar deze ingezet wordt blijft hetzelfde. Deze kan troebel gaan worden, waardoor je last kunt hebben van nastaar. Deze nastaar is wel te behandelen met laseren. Als dit gedaan is, heb je geen last meer van staar of nastaar.

Beeld: Shutterstock by: fizkes| Bron: nu.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes