17114

Wat is beter? Een airfryer of een friteuse?

Wat is beter? Een airfryer of een friteuse? Wanneer het tijd is voor een nieuwe frituurpan kan je ook kiezen voor een airfryer. Maar wat is nu het verschil en welke is beter? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Frituurpan
Voordelen: smaak van gefrituurde snacks is beter, het is goedkoper dan een airfryer, elke snack komt er goed uit, er is veel keuze en eventueel zijn er dubbele friteuses beschikbaar. Nadelen: je gebruikt in verhouding ongezond frituurvet, heet vet is gevaarlijk, het schoonmaken is vervelende klus, je moet frituurvet- en olie kopen en een frituurpan stinkt in huis.

Airfryer
Voordelen: er is geen frituurvet of -olie nodig, het is gemakkelijk schoon te maken, je kan meer dan alleen frituren, het is veiliger in gebruik en bovendien is het gezonder en je hebt minder calorieën.
Nadelen: de meeste airfryers zijn vrij klein, airfryers kunnen walmen, ze zijn flink duurder dan een gewone frituurpan, niet elke snack is een succes en sommige airfryers zijn best lawaaiig.

De verschillen tussen een airfryer en een friteuse
En friteuse vul je voor gebruik met frituurvet en dat laat je smelten voordat de snacks erin gaan. Het grote nadeel hiervan is dat het vet snel vervuilt en dat het schoonmaken hiervan een enorme klus is. Tegenwoordig zijn er wel friteuses verkrijgbaar die makkelijker schoon te maken zijn. Een airfryer maalt gebruik van hetelucht. Je hebt dus geen vetten nodig en dat maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger.

Conclusie
Gebruik je de airfryer of friteuse grotendeels voor het maken van snacks, dan zijn de snacks over het algemeen lekkerder en knapperiger dan wanneer je ze bereidt in een airfryer. Heb je de mogelijkheid om de friteuse buiten onder een overkapping of in een schuur te zetten dan heb je ook geen last van de geur. Wil je liever ook op een andere manier gebruik maken van een friteuse of airfryer dan kan je met de airfryer veel meer doen, denk bijvoorbeeld aan kip, groenten en eigenlijk alle diepvriesproducten. Groot voordeel daar van is dat je niet eerst hoeft te ontdooien.

Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes