17567

Wat er gebeurt als je een tijdje geen alcohol drinkt

Een lekkere borrel tijdens het eten of met een cocktailtje op het terras. Bij een gezellige aangelegenheid hoort al snel een alcoholische versnapering. Soms is het ook tijd om je lichaam even te zuiveren en een maand lang niet te drinken. Maar… je staat versteld wat er gebeurt als je een tijdje geen alcohol drinkt. 

Nederlanders drinken gemiddeld 7 liter pure alcohol per jaar, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Bijna de helft hiervan komt voor rekening van de consumptie van bier (goed voor 3,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, oftewel 272 vaasjes van 250 milliliter). Wijn staat met 2,5 liter pure alcohol op de tweede plek (ruim 208 standaard wijnglazen van 100 milliliter).

Het percentage mensen dat niet drinkt of zich daarbij aan het advies van de Gezondheidsraad houdt, steeg in 2020 naar 44,4 procent. Mensen  gaan steeds bewuster om met alcohol.. Ook het aantal mensen dat hun alcoholgebruik een maand of langer op pauze zet, neemt toe. Een tijdje geen alcohol drinken kan op zowel lichaam als geest een positieve uitwerking hebben.

 

Als je een maand niet drinkt heeft dat alleen maar voordelen. Ten eerste slaap je veel beter, doordat je dieper slaap dan met alcohol op. Goed slapen versterkt je immuunsysteem, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor indringers van buitenaf. Daarnaast komen je maag en je spijsvertering tot rust en herstelt de bloeddruk zich. Ook heeft het effect op je uiterlijk. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam waardoor rimpeltjes zichtbaarder kunnen worden. Ook couperose (kleine, zichtbare rode bloedvaatjes in je gezicht) kan door de verhoogde bloeddoorstroming beter zichtbaar worden en kan door een alcoholstop tot bedaren komen. Tot slot is alcohol een dikmaker. Zo zitten er in een flesje bier 132 calorieën en in een glas droge witte wijn zo’n 100 calorieën.

Alcohol heeft invloed op de hersenfuncties en al na één of twee glazen werken de hersenen minder goed. Als je stopt met drinken, kun je merken dat je meer overzicht hebt en daadkrachtiger bent. Dit allen is wat er gebeurt als je een tijdje geen alcohol drinkt.

Beeld: Shutterstock by: Tikhonova Yana |  Bron: magriet |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes