19111

Waarom knort je maag als je honger hebt?

Al eeuwenlang hebben mensen last van knorrende buiken. De Oude Grieken noemden dit fenomeen ‘borborygmie’, omdat het geluid als een soort gegrom klonk. Wij noemen het vaak een knorrende maag, maar eigenlijk komt dat geluid meestal niet echt uit je maag. Wat veroorzaakt dan wel dat geluid als je honger hebt?

Hongerig gevoel
Voel je je hongerig? Dat komt doordat je hersenen opmerken dat je wat voedingsstoffen mist. Dus sturen ze een signaal naar je maag en darmen om al het mogelijke voedsel te verwerken dat nog in je systeem zit. Op die manier worden de laatste restjes eruit geperst en gebruikt. Wanneer je darmen leeg zijn, bewegen ze alleen nog maar wat darmsappen en lucht, wat resulteert in een borrelend en knorrend geluid in je buik.

Knorrende buik vervelend
In stille omgevingen of tijdens vergaderingen, lessen of andere sociale bijeenkomsten kan het geluid van een knorrende buik ongemakkelijk zijn, omdat het de aandacht kan trekken en mensen zich bewust worden van je hongergevoel.

Voorkomen
Om een knorrende buik te voorkomen, is het slim om niet met een lege maag op pad te gaan. Let ook op hoe je eet. Als je bijvoorbeeld snel en gehaast een broodje döner naar binnen propt, kan er lucht mee naar binnen komen. Die lucht kan dan weer zorgen voor de gassen die al die geluiden maken.

Beeld: Shutterstock by: Alex Ost | Bron: quest | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes