17236

Waarom je elke dag havermout zou willen eten

De dag starten met een lekker bakje havermout, versiert met bosbessen, bananen en een beetje kaneel. Dat klinkt natuurlijk erg lekker. Maar naast dat het erg lekker is, is het ook nog eens mega gezond. Waarom zou je elke dag havermout moeten eten? Wij leggen het uit. 

Verlaagt cholesterolgehalte
Beta-glucanen: oplosbare vezels die de opname van vet en cholesterol remmen en helpen bij het verlagen van (slechte) LDL-cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Daarnaast verbeteren beta-glucanen de respons van je immuunsysteem op virussen en bacteriële infecties 

Verlaagt risico op diabetes en kanker
Goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer gunstig effect heeft op de bloedspiegel en daarmee het risico op diabetes verlaagt. Daarnaast bevatten ze lignanen, dat zijn krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen, ontstekingsremmend werken en zo helpen bij het voorkomen van kanker.

 

Bevat veel eiwitten
Belangrijkste bouwstoffen van elke (spier-)cel in ons lichaam. Havermout bevat meer eiwitten dan andere granen, 15 gram eiwitten per 100 gram havermout.

Verminderd hongergevoel
Havermout is erg verzadigend. Je zit langer vol, de koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen door je lichaam. Voorkomt dat je sneller trek krijgt of last krijgt van een hongergevoel. 

Recept
40 gram havermout
200 ml (kokos-, haver- of amandel-) melk
1 appel
1 eetlepel rozijnen
1 theelepel kaneel
Optioneel: 1 eetlepel chiazaad, honing

Beeld: Shutterstock by: Alberto Duran https://www.shutterstock.com/nl/g/Duran+Fotografia  |  Bron: holistik.nl  |  Powered by: Sendt

 

Meer tips en weetjes