19266

Waarom je een teek zo snel mogelijk moet verwijderen

Een teek is een kleine parasiet die zich voedt met het bloed van dieren en mensen. Hoewel de meeste tekenbeten ongevaarlijk zijn, kunnen sommige teken ziektes zoals de ziekte van Lyme overdragen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een teek veilig en effectief kunt verwijderen.

Teek herkennen
Teken zijn kleine, spinachtige beestjes die zich aan de huid van mensen en dieren vastzuigen. Ze zijn meestal bruin of zwart en kunnen zo klein zijn als een speldenknop of zo groot als een erwt, afhankelijk van hoeveel bloed ze hebben opgezogen. Je vindt ze vaak in bossen en grasvelden.

Stappen verwijderen teek
Heb je een teek op je huid gevonden? Het RIVM raadt aan om deze onmiddellijk te verwijderen met een puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar. Let daarna drie maanden goed op de bijtplek. Als je een rode vlek of kring ziet ontstaan, kan dit wijzen op de ziekte van Lyme. Neem in dat geval meteen contact op met je huisarts.

 1. Benodigdheden:
  1. Puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar
  2. Alcohol of zeep en water voor het ontsmetten van de bijtplek
  3. Handschoenen (optioneel)
 2. Kalmeer de beten:
  Blijf rustig en zorg ervoor dat het slachtoffer, of dit nu jezelf of iemand anders is, niet in paniek raakt. Paniek kan leiden tot onnodige beweging, waardoor de teek moeilijker te verwijderen is.
 3. Pak de teek vast:
  Gebruik een puntige pincet om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken. Vermijd het gebruik van platte pincetten, omdat deze de teek kunnen pletten en ziekteverwekkers kunnen vrijgeven.
 4. Trek de teek recht naar boven:
  Trek de teek langzaam en gelijkmatig omhoog. Vermijd draaien of plotselinge bewegingen om te voorkomen dat de mond van de teek afbreekt en in de huid achterblijft.
 5. Desinfecteer de bijtplek:
  Nadat de teek is verwijderd, reinig je de bijtplek grondig met alcohol of zeep en water om infecties te voorkomen.
 6. Teek weggooien:
  Bewaar de teek in een afgesloten plastic zak of een potje, vooral als er een risico is op ziektes zoals de ziekte van Lyme. Dit kan nuttig zijn voor latere identificatie door een arts.

Beeld: Shutterstock by: KPixMining | Bron: margriet | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes