17531

Waarom je dit 'gekke' zakje eigenlijk niet moet weggooien

Heb je ook altijd gedacht dat die kleine zakjes met silicagelkorreltjes in verpakkingen maar nutteloze rommel waren? Dan heb je het mis! Deze vocht absorberende kristallen zijn namelijk erg handig en kunnen hergebruikt worden voor diverse toepassingen in huis. Wij zetten vijf praktische lifehacks voor silicagel op een rij.

 1. Smartphone
  Een handige toepassing van silicagel is het redden van een natte smartphone. Door het toestel snel tussen de korreltjes te leggen, kan je de waterschade beperken en je telefoon redden van een voortijdige dood. Sommige bronnen beweren zelfs dat silicagel nog effectiever is dan rijstkorrels bij dit soort ongelukjes
 2. Zweetgeurtjes
  Een van de meest vervelende problemen in de sportwereld zijn zweetgeurtjes. Maar wist je dat je die kan verminderen door simpelweg wat zakjes met silicagel in je sporttas of sportschoenen te leggen? Deze nemen het vocht op en voorkomen zo dat bacteriën zich kunnen verspreiden en geurtjes veroorzaken.
 3. Voorruit
  Heb je last van aangeslagen voorruiten in de winter? Leg dan eens een paar zakjes silicagel op je dashboard. Dit absorbeert het vocht en zorgt ervoor dat de condens op je voorruit beperkt blijft. Let er wel op dat je de zakjes verspreid over de lengte van je hele dashboard legt voor het beste effect
 4. Sieraden
  Silicagel is ook handig om je juwelen mooi te houden. Zilveren sieraden kunnen door vocht dof worden van kleur, maar door wat zakjes met silicagel in het sieradendoosje te leggen kan je dit voorkomen en je pronkstukken laten stralen.
 5. Foto’s
  Tot slot kunnen ook oude familiefoto’s na verloop van tijd gaan lijden onder vocht. Om te voorkomen dat ze vergelen of aan elkaar gaan plakken, kan je wat zakjes met silicagel tussen de foto’s leggen. Zo blijven de herinneringen langer mooi en goed bewaard

 

Maar is silicagel wel veilig om te gebruiken? Op de zakjes staat immers altijd duidelijk aangegeven dat je ze niet mag opeten. Hoewel silicagel niet zo extreem giftig is als sommigen denken, is het toch niet aan te raden om ze te consumeren. In geval van inname kan het Antigifcentrum echter wel helpen en volstaat enkele glazen water om het gevaar te verminderen.

Al met al zijn er dus genoeg goede redenen om die ‘rare’ zakjes silicagel niet weg te gooien, maar ze te hergebruiken voor een van deze handige lifehacks!

Meer tips en weetjes