16874

Waarom is je eigen moestuin aanleggen zo populair?

Waarom is je eigen moestuin aanleggen zo populair? Je ziet steeds meer mensen die hun eigen moestuin(tje) aanleggen. Veel mensen vinden het leuk om hun eigen groenten te verbouwen. Het is niet alleen leuk om te doen, je bent ook nog eens verzekerd van je eigen onbespoten groente. We zetten een aantal handige tips op een rij.

Kies de juiste plek
Wanneer je een moestuin gaat creëren is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Begin met het bepalen van de beste plek . Groenten zijn gek op zo, kies daarom voor een plek met minimaal 6 tot 8 zonuren op een dag. Neem ook bij voorkeur een plek in de tuin waarbij de wind zuidelijk is. Uit deze windrichting komt namelijk de warmste lucht en daar zal de groentetuin goed bij gedijen. Wannner de tuin omheind is met een hoge schutting, dan is het beter aan om het groentebed te verhogen. Wanneer je kiest voor een lichtgekleurde schutting of muur wordt de zon beter weerkaatst en zal er meer licht in de tuin zijn.

Het aanleggen
Kies voor een beschutte plek met minimaal 6 uren zon per dag. Maak de grond van de moestuin vlak, spit de aarde goed om en verwijder eventueel onkruid met wortel en al. Wanneer je biologische moestuingrond neemt, zorg er dan voor dat de bovenste 10 centimeter bedekt wordt hiermee. Doe de zaadjes in de grond, maar houd rekening met de grootte van de groente als ze volgroeid zijn.

Wat heb je nodig?
Je begint natuurlijk met verschillende groente-, kruiden- en fruitzaden om in te zaaien. Qua gereedschap heb je het volgende nodig;

spade

een schepje

een hark

een gieter

Gebruik de spade om de aarde goed mee om te spitten, met de schep kan je de zaden planten, met de schoffel kan je eventueel onkruid verwijderen en met de gieter kan je moestuin natuurlijk water geven. En natuurlijk heb je een stuk je schone grond nodig, dit hoeft overigens geen enorme oppervlakte te zijn, 1 m2 is al voldoende en wanneer je een balkon of dakterras hebt, kun je een houten bak kopen of maken en daar een kleine moestuin in creëren.

Onderhoud
Het is van groot belang om de moestuin het gehele jaar onkruidvrij te houden. Zo zullen de groenten gezond blijven. geef regelmatig water maar zorg ervoor dat de wortels niet te nat worden, zeker aardappels kunnen daar slecht tegen. Haal regelmatig ook de uitgebloeide bloemen en dode bladeren eruit. Eventueel als er ruimte is kan je ook een composthoop maken.

Beeld Shutterstock Door Aigneis | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes