17485

Waarom hebben we zomer- en wintertijd?

Deze zondag gaat de zomertijd in, wat betekent dat de klok een uurtje vooruit gaat. Van 02:00 naar 03:00 ‘s nachts, dus een uur korter slapen! Maar waarom hebben we eigenlijk winter- en zomertijd en wie heeft dat bedacht?

Biologische klok
Hoewel veel mensen zeggen daar niet veel van te merken, heeft het wel gevolgen voor je biologische klok. Een uur lijkt niks, maar is best veel als je bedenkt dat de gemiddelde slaapduur tussen de zeven en acht uur is. Het beste is om een paar dagen daarvoor al wat eerder naar bed te gaan, zodat je in het ritme komt. Maar waarom veranderen we de tijd eigenlijk twee keer per jaar? Waarom hebben we zomer- en wintertijd?

 

Wie heeft het bedacht en wanneer werd het ingezet?
De Brit William Willet (1856-1915) kwam in 1907 met het idee om een zomer- en een wintertijd in te voeren. Hij stelde voor om in de lente op vier verschillende zondagen de klok twintig minuten vooruit te zetten. Op vier zondagen in september zou de klok dan weer teruggezet worden. Hoewel zijn ideeën populair waren, werden deze niet ingevoerd. Daarna tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Nederland op bevel van de Duitse bezetters de klok één uur en veertig minuten vooruit zetten. Hierdoor was het in Nederland even laat als in Duitsland. In 1946 zag Nederland, net als een aantal andere landen na de oorlog, weer af van de zomertijd. In 1973 brak de oliecrisis uit, waardoor de discussie over energiebesparing weer oplaaide. Een groot aantal landen besloot de zomer- en wintertijd (opnieuw) in te voeren, waaronder Nederland in 1977. Inmiddels hanteren ongeveer zeventig landen zomer- en wintertijd. In de Europese Unie geldt dat de klok op de laatste zondag van maart vooruit gaat en op de laatste zondag van oktober weer achteruit.

Ezelsbruggetje
Vergeet jij elke keer weer of de klok nu een uur voor- of achteruit gaat? We hebben een handig ezelsbruggetje voor je: in het voorjaar gaat de klok namelijk een uur vóóruit. Daarnaast is het de tijd van korte broeken, dan slaap je korter. Is het de tijd voor lange broeken, dan kun je langer slapen.

Beeld: Shutterstock by: New Africa |  Bron: nu.nl, rtlnieuws, isgeschiedenis |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes