17061

Waar moet je op letten wanneer je je hond in bad doet?

Waar moet je op letten wanneer je je hond in bad doet? Iedereen die een hond heeft zal het wel hebben meegemaakt, een hond die ergens in gaat rollen zoals een koeienvlaai of na een modderige wandeling in het natuurgebied, je hond moet in bad. Maar waar moet je nou op letten als je dit gaat doen?

Voorbereiding
Niet alle honden vinden het leuk om in bad te gaan, maak daarom van je badkamer of de wasruimte een positieve ruimte voor je hond. Ga er regelmatig naartoe en speel een kort spelletje. Durf ook een spel te spelen in de douche of bad zonder water om je hond zo te laten wennen. Laat je hond wennen aan het geluid van water. Zet de kraan open en loop met je hond in die ruimte terwijl het water stroomt. Beetje per beetje kan je je hond natspetteren. Doe dit op spelende manier en niet teveel in 1 keer. Wanneer je hond niet meer bang is van de spetters kan je je hond in een beetje water zetten. Speel met je hond in een klein gevuld badje of douchekuip. (Hierbij nog niet veel water gebruiken, dit is een gewenningsfase). Beloon je hond iedere keer dat hij of zij het goed doet en in het water staat zonder bang te zijn.

De juiste producten
Koop een shampoo voor je hond die ook speciaal voor honden is gemaakt. Shampoo voor mensen kan irritatie veroorzaken. Leg grote en droge handdoeken rond de badkuip of douchecabine zodat je hond na het wassen zeker niet wegglijdt. Zorg voor een goede borstel en kam de haren al eens goed door voor de wasbeurt. Zo vermijd je nog meer knopen na het wassen. Sommige vachtsoorten kun je na het wassen nog behandelen met een speciale conditioner.

Hoe kan je het beste wassen?
Test goed dat het water niet te warm of te koud is, lauwwarm water is het beste. Zorg ook dat je zelf ontspannen bent. Dit moet immers voor beiden een rustmoment zijn. Sproei voorzichtig het water of je hond. Indien je hond niet houdt van sproeiers kan je ook water over hem of haar gieten met een gietkan. Breng de hondenshampoo aan, houd je hond kalm, ook wanneer hij eruit wilt springen. Leg je rustgevende hand maar op zijn rug, wrijf de shampoo goed in en spoel de shampoo daarna ook weer goed uit. Sluit, indien nodig, af met een speciale conditioner.
Het hoofd hoef je meestal niet nat te maken maar indien dit wel moet gebruik je bij voorkeur een bekertje om af te spoelen. Droog je hond af en met een grote handdoek die je al klaar hebt liggen. Laat je hond, hond zijn. Laat hem of haar zich goed droog schudden.
Indien je een haardroger wilt nemen, wees dan extra voorzichtig! Het geluid zou je hond bang kunnen maken en ook de warmte van de haardroger kan irritatie veroorzaken.

Was honden niet te vaak, op hun huid zit een speciale beschermlaag die ze goed beschermt tegen allerlei invloeden.

Beeld: Shutterstock door: Kasefoto | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes