17872

Voorbereid de weg op met dichte mist

Mist wordt ook wel een ‘wolk op de grond’ genoemd. Het gaat hierbij om minuscule waterdruppels die door de lucht zweven en het zicht beperken. Mist ontstaat als de koude lucht afkoelt en zich mengt met warme lucht. Meteorologen noemen het mist als je minder dan een kilometer ver kunt kijken. In Nederland hebben we meestal ergens tussen de 40 en 90 dagen per jaar waarop mist voorkomt. Voorbereid de weg op met dichte mist.

Tips om goed voorbereid de weg op te gaan met mist:

 1. Als het zicht minder is dan 200 meter door mist, regen of sneeuw, moet je de mistlampen aan de voorkant van de auto aanzetten. Zodra het zicht beter wordt, schakel de mistlampen dan meteen uit, want ze kunnen andere bestuurders verblinden.
 2. Gebruik geen groot licht. Het is niet verboden, maar groot licht wordt verstrooid en weerkaatst door de waterdruppels in de mist, waardoor je minder ziet.
 3. Mistachterlichten mag je alleen inschakelen als het zicht minder is dan 50 meter door zware sneeuw of mist. Je kunt dit inschatten door naar de hectometerpaaltjes langs de weg te kijken, die staan precies 100 meter uit elkaar.
 4. Onthoud dat het gebruik van mistachterlichten bij hevige regen verboden is, omdat ze de bestuurders achter je kunnen verblinden.
 5. Wees voorzichtig met het ‘aanzuigeffect’. Mensen neigen ertoe om in de mist sneller te rijden om hun voorligger te kunnen blijven volgen, omdat er weinig referentiepunten zijn. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken.
 6. Houd rekening met automatische koplampverlichting. Deze lampen gaan automatisch aan wanneer het donker wordt, maar dit gebeurt niet altijd bij mistvorming.
 7. Wees geduldig bij mistig weer. Rem geleidelijk om andere voertuigen de kans te geven om te reageren. Kettingbotsingen gebeuren vaak doordat mensen abrupt remmen bij het binnenrijden van een mistbank.
 8. Houd de autoruiten schoon. Vieze ruiten verminderen het zicht, dus zorg ervoor dat de ruiten zowel aan de binnen- als buitenkant schoon zijn. Dit vermindert het risico op condensatie die het zicht kan belemmeren. Veeg tijdens het rijden de kleine waterdruppels van de ruiten met de ruitenwissers weg.
 9. Auto’s met adaptieve cruise control hebben radarapparatuur die de afstand tot de auto voor je meet en automatisch remt als dat nodig is, zelfs in de mist. Hoewel het geen volledige leidraad kan zijn, kan het dienen als extra hulp om veilig in de mist te rijden.
 10. Het Belgische verkeersinstituut Vias adviseert om tijdelijk het bestuurdersraam te openen om beter in te schatten hoe dicht de mist is. Dit voorkomt ook condensatie op de ramen.
 11. Vertrek op tijd. Rijkswaterstaat houdt de spitsstroken in de gaten met camera’s vanuit verkeerscentrales. Als er een ongeval is, kunnen ze de spitsstrook snel sluiten. Bij mist en sneeuwval kunnen medewerkers vaak zo weinig zien dat ze uit veiligheidsoverwegingen de spitsstroken gesloten houden. Dit kan leiden tot extra files en vertragingen.

 

Beeld: Shutterstock by: Artic_photo | Bron: magriet, cbs | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes