16995

Vieze frituurpan? Zo maak je deze snel schoon

Vieze frituurpan? . Zo maak je deze snel schoon. Wanneer je een nieuw frituurpan koopt ziet deze er altijd mooi fris uit en geeft weinig geur af tijdens het bakken. Helaas gaat een frituurpan bij regelmatig gebruik er al snel vies en onverzorgd uitzien. Hoe krijg je deze weer snel en makkelijk schoon? Lees snel meer.

Schoonmaken van de binnenkant van de frituurpan
Er zijn verschillende manieren om de binnenkant van de frituurpan schoon te maken. Je kunt het beste beginnen met het vet uit de frituurpan te halen. Gebruik je vloeibaar vet dan kun je het frituurvet schenken in een fles van het vloeibaar frituurvet. Je kunt daarna zo de dop erop draaien en de fles weggooien. Gebruik een trechter om zonder te morsen de olie in de fles te gieten. Zorg dat je de olie echter nooit in je gootsteen gooit, de olie zal de gootsteen verstoppen. Gebruik je vast frituurvet, zet dan de frituurpan (héél) even aan (een halve minuut is vaak al voldoende). Hierdoor komt het blok vet lost van de pan en kun je het zo uit de pan laten glijden. Veeg daarna de frituurpan aan de binnenkant schoon met behulp van wat keukenpapier.

Er zijn verschillende manieren om de pan verder schoon te maken;

Ontvetter
Diverse merken hebben een speciale ontvettende spray op de markt gebracht die je kunt gebruiken voor dit soort klusjes. Het reinigt niet alleen de binnenkant van je frituurpan, maar je kunt het ook gebruiken voor aangekoekte gasfornuizen en pannen. Laat de spray ongeveer een uur intrekken. Daarna kun je het vuil makkelijk verwijderen met een doekje. Zorg dat er geen resten van het schoonmaakmiddel achterblijven.

Vaatwastablet
Vul de friteuse met water (tot het maximumstreepje) en voeg een vaatwastablet toe. Laat ook het mandje zitten, dan is deze meteen ook weer fris. Zet nu de frituur tien minuten aan op de laagste stand (tot maximaal 100 graden). Het water mag niet gaan koken dus blijf er wel even bij. De hete waterdampen kunnen namelijk het elektrisch element onherstelbaar aantasten. Na tien minuten kan de friteuse uit en kan het water afkoelen. Spoel vervolgens de friteuse goed om en herhaal indien nodig.

De buitenkant van de frituurpan schoonmaken kun je op twee manieren doen;

Keukenrol
Als de buitenkant van de friteuse warm wordt tijdens het bakken dan kun je het meeste vet vaak al verwijderen met wat keukenpapier of een doekje met was afwasmiddel.

Ontvetter
Wordt de frituurpan aan de buitenkant niet warm of wil je na het schoonmaken met keukenpapier de buitenkant nog verder reinigen? Gebruik dan speciale ovenreiniger of een ontvetter. Spuit het product op de buitenkant van de frituurpan en laat het 10 minuten intrekken. Het vet lost op en je kunt het er vervolgens zo met wat keukenpapier afvegen. Na die tijd even afnemen met een licht vochtig vaatdoekje.

Beeld: Shutterstock door: Ari N | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes