16771

Versnelling overslaan: doe dit vooral niet!

Misschien herken je het wel: in een handgeschakelde auto schakelen van drie naar vijf. Een versnelling overslaan is heel verleidelijk, maar doe dit in de toekomst vooral nier meer. Je koppeling vindt dit namelijk niet zo leuk!

Tegenwoordig rijden er veel automaten op de weg. Elektrische auto’s worden alleen nog maar in automaat geproduceerd, dus hier heb je geen keus meer. Dit rijdt natuurlijk heel comfortabel en veel zuiniger dan vroeger, zeker in files. Toch vinden sommige mensen de handgeschakelde auto veel lekkerder rijden. Je hebt immers controle over het motortoerental en de prestaties van de auto. Hieronder staan de risico’s van een handgeschakelde auto beschreven.

Schade aan de koppeling
Wanneer je op de weg rijdt in z’n vier en er een stoplicht nadert, schakelen heel wat mensen van de vierde versnelling direct naar de tweede versnelling. Dit gebeurt andersom ook als er vaart gemaakt wordt op bijvoorbeeld de snelweg. Dan wordt er al snel van versnelling vier naar versnelling zes geschakeld. Het is niet als strikt schadelijk beschreven, maar doe het liever niet. Als je dit toch wel wil doen, doe het dan vooral heel rustig en geleidelijk. Het systeem heeft namelijk even nodig om zijn werk te kunnen doen. Als je met een versnelling overslaan snel en wild doet kan het ervoor zorgen dat het schade brengt aan de koppeling.

Synchromesh-ringen slijten sneller
De synchromesh-ringen hebben de meeste last van het overslaan van versnellingen. Deze zorgen ervoor dat de snelheid in de tandwielen bij het schakelen op elkaar afgestemd wordt. Wanneer je dus een versnelling (of twee) overslaat, wordt dit verschil in snelheid groter, waardoor de synchromesh-ringen sneller slijten. Dit slijten gaat natuurlijk geleidelijk, dus zorg er voor dat je de onderdelen in een zo goed mogelijke staat houdt. Overigens kan het vervangen van deze ringen je duur komen te staan. De versnellingsbak moet helemaal uit elkaar worden gehaald of zelfs worden vervangen.

Beeld: Shutterstock by: SvedOliver | Bron: nu.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes