18600

Verduurzaam je huis en verlaag je energierekening met €500!

Als je thuis niet kunt overstappen op duurzame energie, kan je energierekening in 2035 omhoog gaan. Een onderzoek van adviesbureau Berenschot voor energieleverancier Essent laat dat zien. Maar als je wel verduurzaamt, kan dat je jaarlijks €500 besparen. Verduurzaam je huis en verlaag je energierekening met deze tips!

Met een lucht-lucht warmtepomp airco kun je het warm maken in de winter en koel maken in de zomer! Goede oplossing om je energierekening laag te houden. Klik hier voor meer informatie over zonnepanelen inclusief een lucht-lucht warmtepomp airco.

Verbeteren van duurzaamheid
Hoewel het verbeteren van de duurzaamheid van je huis kosten met zich mee kan brengen, is het de moeite waard om erover na te denken. Op dit moment komen de belangrijkste bronnen van elektriciteit en warmte in onze huizen nog uit fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas. Deze waren altijd redelijk goedkoop en meestal makkelijk verkrijgbaar. Maar met gebeurtenissen zoals de coronapandemie, de olieprijzenoorlog en het conflict tussen Rusland en Oekraïne, wordt duidelijk hoe afhankelijk we zijn van andere landen voor onze energie.

Manieren om te verduurzamen
Dat betekent simpelweg dat alle huizen in Nederland moeten proberen duurzamer te worden. Nu gebruiken de meeste huizen een cv-ketel als belangrijkste energiebron, wat tussen de €2.367 en €3.163 kost, zonder rekening te houden met inflatie. Als je naast een cv-ketel ook zonnepanelen of een warmtepomp hebt, kan dat je jaarlijks €500 besparen.

 • Zonnepanelen
  Plaats ze op je dak en ze wekken energie op met zonlicht. De zon is gratis, dus je bespaart geld. Je huis wordt meer waard, en je wordt minder afhankelijk van een energieleverancier. Het is duurzame stroom die altijd beschikbaar is. Het nadeel is dat het wat aanpassingen aan je huis vergt, en het duurt even voordat je de kosten terugverdient.
 • Warmtepomp
  Haalt warmte uit de lucht of bodem, bespaart veel energie en veroorzaakt minder CO2-uitstoot dan een gasgestookte cv-ketel. Je hebt wel stroom nodig, en voor het milieu is het beste om groene stroom te gebruiken. Ben jij ook geïnteresseerd in een warmtepomp?  Klik hier voor meer informatie over zonnepanelen inclusief een lucht-lucht warmtepomp.
 • Huis isoleren
  Houdt je huis warmer en vermindert de benodigde energie voor verwarming. Isolatie kan bestaan uit vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of geïsoleerd dubbelglas. De overheid kan je helpen met isolatiekosten, bekijk op de site van de Rijksoverheid wanneer en hoe je de tegemoetkoming kunt aanvragen.
 • Slimme thermostaat
  Gebruik een slimme thermostaat om de temperatuur in je huis efficiënter te regelen. Hiermee kun je de verwarming en koeling automatisch aanpassen op basis van je levensstijl en buitentemperaturen.
 • Energiezuinige apparaten
  Vervang oude apparaten door energiezuinige modellen. Denk hierbij aan koelkasten, wasmachines, en verlichting. Deze apparaten verbruiken over het algemeen minder energie en dragen bij aan een lagere energierekening.
 • Energiezuinige verlichting
  Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Deze verbruiken minder energie en gaan langer mee.

Beeld: Shutterstock by: Johannes Ricardo Abbas | Bron: margriet, essent | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes