Van phishing naar quishing: ontdek de nieuwe oplichtingsvorm

Een nieuwe oplichtingsvorm, genaamd quishing, gaat de ronde. Na phising is dit een nieuwe en heftigere variant, dus trap er niet in! Van phishing naar quishing: lees hier wat het is en hoe je het kan herkennen.

 

Phishing
Phishing is een vorm van online oplichting waarbij fraudeurs gevoelige informatie proberen te verkrijgen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens, door zich voor te doen als een bekende van het slachtoffer. Dit gebeurt vaak via valse e-mails en berichten die zogenaamd afkomstig zijn van familieleden, vrienden of organisaties die betrouwbaar lijken. Een voorbeeld is: een WhatsApp bericht naar een moeder afkomstig van een zogenaamde dochter met een nieuw nummer om geld over te maken, omdat de dochter niet bij haar gegevens kan komen om iets te betalen. Trap hier niet in!

Quishing
Quishing doet wellicht denken aan iets schattigs, maar het is verre van onschuldig. Het is een mix van de woorden QR-code en phishing. Vergelijkbaar met valse e-mails ontvang je nu ook een e-mail of sms van fraudeurs met daarin niet de welbekende link, maar een qr-code waar je iets mee moet doen. Deze qr-codes leiden slachtoffers naar een andere website waar ze hun gegevens in moeten vullen. Wees op je hoede voor deze nieuwe vorm van oplichting, want voor je het weet is je hele rekening leeg!

Valse mails herkennen

  1. Afzenderadres: controleer het e-mailadres van de afzender. Nepmails kunnen een vergelijkbaar, maar niet identiek adres gebruiken. Let vooral op subtiele verschillen.
  2. Spelfouten en grammaticafouten: professionele organisaties sturen doorgaans goed geschreven berichten. Let op spelfouten, grammaticafouten en vreemde zinsconstructies, aangezien deze vaak voorkomen in valse e-mails.
  3. Onverwachte bijlagen of links: open nooit onverwachte bijlagen of klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders. Deze kunnen malware bevatten of leiden naar valse websites.
  4. Ongevraagde verzoeken om persoonlijke informatie: legitieme organisaties vragen nooit ongevraagd om persoonlijke of gevoelige informatie via e-mail. Wees voorzichtig met e-mails die hierom vragen.
  5. Controleer de groeten en aanhef: legitieme organisaties zullen vaak je naam gebruiken in plaats van een algemene begroeting zoals ‘Beste klant’. Een gebrek aan persoonlijke details kan een waarschuwingssignaal zijn.
  6. Gebruik beveiligingssoftware: installeer betrouwbare beveiligingssoftware die e-mails scant op mogelijke bedreigingen.
  7. Verifieer via andere kanalen: als je twijfelt, neem dan contact op met de organisatie via officiële kanalen (bijvoorbeeld telefonisch) om de authenticiteit van de ontvangen e-mail te verifiëren.

Valse berichten via sms of WhatsApp herkennen
Ook het herkennen van valse sms’jes, ook wel smishing genoemd, moet serieus genomen worden. Let als eerste goed op vreemde of ongebruikelijke telefoonnummers. Fraudeurs gebruiken soms nepnummers. Net als bij valse e-mails kunnen spelfouten, grammaticafouten en onlogische zinsconstructies aanwijzingen zijn voor een frauduleus bericht. Als de dader zich voordoet als een familielid, kijk dan goed of de zinsopbouw, spelling en grammatica overeen komt. Als je een zo’n verdacht sms’je ontvangt, neem dan meteen contact op met de persoon of organisatie als wie de dader zich voordoet om de authenticiteit te verifiëren.

 

Beeld: Shutterstock by: panuwat phimpha | Bron: funda, telegraaf | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes