17505

Vakantiehuis aanschaffen van overwaarde huis

Ondanks dat de woningmarkt nu weer wat afneemt, is deze toch verdubbeld in de afgelopen tien jaar. Grote kans dus dat mensen een flinke overwaarde hebben op hun huis. Maar wat doe je met dit bedrag? Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van een vakantiehuis of camper. Wil jij een vakantiehuis aanschaffen van overwaarde huis? Lees dan hier hoe je dat doet!


Populair onder 55-plussers

Je hypotheek ophogen met de overwaarde van je woning wordt steeds populairder. Vooral onder de 55-plussers is dit erg aantrekkelijk. Je kunt je hypotheek, mits je dit toelaat, tot 100% van de woningwaarde ophogen. De huizenprijzen zijn in tien jaar verdubbeld, dus dit een flink bedrag.

Rekensom
Een makkelijk rekensommetje: je hebt een hypotheek van 200.000 euro en je woning is op dit moment 400.000 euro waard. Dan kun je dus twee ton opnemen voor de aankoop van bijvoorbeeld een vakantiehuis, camper, schenking of een verre vakantie. Waarvoor je deze lening gebruikt maakt niet uit, zolang je het maar kunt dragen op je inkomen.

Financiering recreatiewoning
Heb je overwaarde op je eerste woning? Dan kun je wellicht de hypotheek van deze woning verhogen en deze verhoging gebruiken om de tweede woning / recreatiewoning te financieren. De bank of financiële instellingen zal wel eisen dat de tweede woning dient als onderpand voor de lening. Bij het financieren van een vakantiehuis wordt vaak een hypotheek afgesloten waarbij het vakantiehuis als onderpand geldt. Banken lopen hierbij een groter risico, omdat dit een tweede woning is. Hierdoor zullen banken extra goed opletten met betrekking tot eventuele risico’s. Het is dan ook de bedoeling dat er veel eigen geld ingelegd wordt. Het voordeel is dat, wanneer je je huidige hypotheek verhoogt voor financiering van een tweede woning / recreatiewoning, het niet verplicht is om dit af te lossen. De rente die je betaalt over de lening is fiscaal niet aftrekbaar, de lening valt in box 3. Dat betekent dat zowel de waarde van de woning als de mogelijke inkomsten uit verhuur in box 3 worden geplaatst.

Verhuren
Veel eigenaren kiezen ervoor om de vakantiewoning een deel van de tijd te verhuren. Over de inkomsten hoef je geen belasting te betalen, net zoals je in Nederland geen belasting hoeft af te dragen als je een huis permanent verhuurt. Dus, ben je er al uit? Vakantiehuis aanschaffen van overwaarde huis is een interessante optie.

Beeld: Shutterstock by: INTREEGUE Photography |  Bron: nu.nl |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes