17052

Tuinkalender; wat kan je in maart in de tuin doen?

Tuinkalender; wat kan je in maart in de tuin doen? In maart start de lente en dat wil zeggen dat het een drukke maand is voor iedereen met een tuin, mits je deze natuurlijk niet compleet bestraat hebt. Als het weer het toelaat, kan je deze maand al veel doen. Rozen snoeien, borders aanleggen, nestkastjes ophangen, kortom werk aan de winkel!

In de tuin en op het terras

Rozen snoeien. Rozen moeten gesnoeid worden voor een rijke bloei en om nieuwe scheuten te kunnen krijgen. Doe je het goed, dan zullen jouw rozen meer bloemen krijgen. Hoe je rozen moet snoeien, hangt af van de soort roos dat je hebt. Kom alles te weten over het snoeien van stamrozen, bodembedekkende rozen en klimrozen. Snoeien doe je best in de tweede helft van maart als het weer het toelaat.

Stamrozen staan mooi op het terras. Plant ze in een pot met rozengrond (gebruik geen grond uit de tuin!). Snoei ze daarna flink terug.
In maart mogen de bollen van een aantal zomerbloeiende planten de grond in. Opgelet met de vorstgevoelige bloembollen. Die plant je best pas wanneer je zeker bent dat het niet meer gaat vriezen. Twijfel je? Wacht dan nog een maand en plant ze in april.

Klimplanten snoeien. Kort oude scheuten en takken in van klimplanten die in de zomer bloeien (bv. kamperfoelie). Klimplanten die in het voorjaar bloeien, snoei je pas na de bloei. Snoei je ervoor, dan snoei je alle bloemknoppen weg. In onze plantengids vind je steeds wanneer je best je plant snoeit.

Nestkastjes ophangen. Dit kan jaarrond, maar als je het nestkastje in de winter weggehaald hebt, is dit het moment om ze opnieuw op te hangen. Zorg ervoor dat het kastje schoon is voor de nieuwe bewoners.

Bladverliezende maar ook groenblijvende sierheesters en bomen kunnen in maart geplant of verplant worden. Enkele ideetjes: sneeuwbal, schijnhulst, laurierkers, kardinaalsmuts, …

Een border aanleggen. Combineer naar hartenlust heesters, bloemen, bladplanten, bodembedekkers, grassen… Keuze genoeg! Kies je een border met bladplanten of schaduwplanten? Of eentje met veel bloei? Of een combinatie? Bij ons vind je leuke ideetjes voor alle soorten borders.

Gazon verticuteren. Dit is een lastig karweitje maar het moet gebeuren. Maart-april is de beste periode omdat het gras dan opnieuw begint te groeien. Je kan je gras zelf verticuteren met een verticuteermachine. Hulp nodig? Schakel een hovenier in. Hij helpt je bij dit werkje.

Beeld Shutterstock door: haraldmuc | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes