17344

Tips voor je huisdier tijdens Oud en Nieuw

Oud en Nieuw betekent heel veel vuurwerk afsteken. Siervuurwerk is mooi, maar al die knallen zijn minder leuk. Zowel mens als dier kunnen hier behoorlijk van schrikken. Voor je huisdier kan deze dag, en misschien wel al de dagen hiervoor en die volgen, een vervelende periode zijn die veel angst en stress veroorzaakt. Je wilt je huisdier zo rustig mogelijk houden, maar wat kun je hier eigenlijk aan doen? Hieronder tips voor je huisdieren tijdens Oud en Nieuw!

 1. Laat je huisdier rustig wennen aan alle geluiden
  Je huisdier voorbereiden op alle knallen kun je gemakkelijk doen door voorafgaand vuurwerkgeluiden op te zetten. Door dit regelmatig te doen, went je dier hieraan en wordt 31 December wellicht een rustigere avond met minder stress.
 2. Houd je huisdier binnen tijden Oud en Nieuw
  Wanneer je je kat naar buiten laat gaan tijdens Oud en Nieuw en hij/zij schrikt wel heel erg van al dat vuurwerk geluid, kan het zo zijn dat ze door de angst de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden. Hou daarom ook alle deuren en ramen gesloten, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Loop met een hond bij voorkeur de laatste uitlaatronde tussen 21:00 en 21:30. Hierna laat je je hond op een vertrouwelijke plek en geef je hem/haar een kluif of kong.
 3. Gedraag je zo normaal mogelijk en doe alsof er niets aan de hand is.
  Geef je huisdier steun als hij daarom vraagt, maar ga niet overdreven troosten. Als jij kalm en relaxed bent en laat merken dat het goed is, voelt je huisdier dat ook.
 4. Sluit de gordijnen en zet de radio of televisie aan
  Om de lichten van het vuurwerk zo veel mogelijk te vermeiden kun je de gordijnen dicht doen. Daarnaast kun je de radio of televisie aanzetten om het geluid van de knallen zoveel mogelijk te dempen.
 5. Laat je kat vooral met rust
  Een kat kun je niet troosten en zal liever een plekje vinden waar hij zich veilig voelt. Ga hem ook niet tegen zijn wil vastpakken en aaien. Gaat je kat in paniek door het huis stuiteren en in de gordijnen klimmen: sluit hem dan op in een reismand. Opsluiting kan je poes dan juist kalmeren (en voorkomt dat hij je huis sloopt).

  Beeld: Shutterstock door: smrm1977 | Bron: RTL Nieuws, KNGF | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes