16926

Tips om een goedkope vakantie te boeken

“150 euro per nacht? Wij betalen maar de helft!” Niets is zo vervelend als tijdens de reis ontdekken dat je meer betaald hebt dan een ander. Hoe boek je zo voordelig mogelijk je vliegreis en verblijf?

Tip 1: Vroeg of laat boeken?
Vroegboekkorting of last minute: waar bespaar je nou het meest mee? Daar is geen eenduidig antwoord voor, aldus Ad Vonk van toeristenbond ANWB. Vroeg boeken is vooral voordelig als je aan schoolvakanties gebonden bent. Wie vroeg boekt, krijgt niet alleen korting, maar weet ook zeker dat hij een plaats op die ene fijne camping of in die kamer met zeezicht heeft.

“Als je flexibel bent, kan een last minute voordelig zijn”, aldus Vonk. Je bent misschien goedkoper uit, maar misschien niet op jouw favoriete data of locatie. Als je dat niet erg vindt, dan kan het je geld besparen.

Als het specifiek om vliegtickets gaat, boek dan niet te laat. Dat is het advies van Liana Corwin, reisexpert van de app Hopper. Dit kan je tot wel 500 euro voor intercontinentale vluchten besparen.

Reis je naar een bestemming die normaal gesproken veel zakelijke reizigers trekt, zoals bijvoorbeeld New York of Washington, dan kun je het best drie maanden van tevoren boeken. Corwin: “Een klassieke vakantiebestemming als Hawaï is waarschijnlijk een maand van tevoren het goedkoopst.”

Tip 2: Apps en websites voor vliegtickets
Hopper is een smartphone-app die aangeeft wanneer vliegtickets het goedkoopst zijn om te boeken. Dat is handig als je ruim van tevoren weet waar je heen wilt. Je vult je bestemming in en ziet meteen wanneer vliegen de komende maanden het goedkoopst is. Handig als je nog moet bepalen wanneer je op vakantie wilt.

Weet je al op welke datum je weg wilt? Vul de exacte reisdata in en Hopper laat je de huidige prijs voor tickets zien. Tegelijkertijd geeft de app aan of je nu moet boeken, of dat je beter kunt wachten. In de laatste geval tik je op ‘Watching’ en krijg je een notificatie als de prijs daalt.

De app geeft een goede indicatie van het prijsverloop, maar niet iedereen is tevreden over boeken via Hopper. Heb je de beste periode gevonden via de app? Check dan vliegtickets op andere vergelijkingssites en kies de beste optie.

Tip 3: Error fares
Ben je flexibel? Houd dan nieuwsbrieven en WhatsApp-groepen in de gaten die ‘error fares’ verzamelen. Error fares zijn vliegtickets of pakketreizen die per ongeluk verkeerd geprijsd zijn, bijvoorbeeld door een tikfout of vergeten belastingtarieven. Deze week was een van de deals een retourtje Amsterdam-New York voor 200 euro.

Nadelen: je moet snel zijn, want je bent niet de enige die op goedkope vluchten aast. Bovendien kan een maatschappij de tickets nog annuleren als ze de fout ontdekken.

Tip 4: Zoek altijd incognito
Vaak stijgen prijzen als je een paar keer op een bepaalde vlucht gezocht hebt. ‘Boek snel, voor het te laat is’, willen ze je doen geloven. Als je in incognitomodus zoekt, voorkom je dit. Je opent zo’n privébrowser in Google Chrome of Safari met de sneltoets Command/Control+Shift+N. Werk je in Firefox of Internet Explorer, dan toets je Command/Control+Shift+P.

Tip 5: Let op de onverwachte kosten
Soms lijkt een vlucht goedkoper dan hij in werkelijkheid is, omdat er nog allerlei kosten bij komen. Sommige maatschappijen rekenen extra geld om een koffer in te checken of een stoel te kiezen. Als je daarvan op de hoogte bent kun je in elk geval een eerlijke vergelijking maken. Misschien heb je alleen handbagage en vind je het niet belangrijk op welke plek je zit: dan kun je geld besparen.

Tip 6: Apps en websites voor hotels

Vergelijkingssites kunnen je helpen het voordeligste hotel, hostel of bed and breakfast te vinden. Ook hier geldt: gebruik meerdere vergelijkingssites, zoek incognito en bekijk voordat je boekt altijd even de website van het hotel om verrassingen te voorkomen.

Heb je de beste koop gevonden? Bel het hotel op en vraag om een deal.

Tip 7: Hoteldeal gevonden? Boek meteen
Heb je een goede deal gevonden die je gratis kunt annuleren? Boek ‘m meteen. Je kunt later altijd nog op zoek naar een beter aanbod. Op Booking.com of Expedia staan bijvoorbeeld vaak hotels die je kosteloos kunt annuleren. Ook hiervoor geldt: let heel goed op de voorwaarden.

Bron: NU.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes