17364

Steeds meer gestolen auto's: maak het dieven lastiger

Autodiefstal: het komt helaas steeds vaker voor. In het eerste halfjaar van 2022 was er een stijging van 13% in vergelijking met het jaar daarvoor, meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat het jou niet overkomt? Wij geven je meer informatie.

Gebleken is dat Toyota het meest gestolen merk is. Peugeot, Ford, Opel en Mazda zijn in de lijst gestegen. Opvallend is dat voornamelijk auto’s ouder dan 3 jaar vaker worden gestolen. De reden hiervoor is dat jongere auto’s over het algemeen beter beveiligd zijn, soms ook al met online diensten, waardoor het makkelijker te achterhalen is waar de auto zich bevindt.

Een veel voorkomende truc om auto’s te stelen is door middel van het “Keyless Entry System” te hacken. Dat blijkt namelijk relatief makkelijk te gaan. Dieven maken een kopie van de frequentie die de autosleutel continue uitgeeft. Met deze sleutel maak je normaal de deuren open en wanneer je in de auto stapt, hoef je alleen nog maar op de startknop te drukken. Ook al ligt de sleutel in huis, wanneer deze dicht genoeg bij het raam ligt zouden criminelen van buitenaf een kopie kunnen maken. Het is daarom belangrijk de sleutel ver weg van het raam te leggen of te bewaren in een aluminium of metalen bakje.

Een ander probleem is dat voertuigen ouder dan vier jaar en goedkoper dan €50.000 vaak een minder goed alarmsysteem hebben. Deze zijn daardoor extra kwetsbaar voor diefstal en breuk. Hieronder een aantal tips om je auto beter te beschermen

Bouw zelf een alarmsysteem in
Mocht je auto nog geen alarmsysteem hebben, zou je deze er zelf in kunnen (laten) zetten. Dit moet dan wel een auto-alarm zijn met het CCV-keurmerk (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging garandeert de kwaliteit van het ingebouwde alarmsysteem.

Parkeer je auto op een verlichte, drukke plek
Heb je een garage, dan is de oplossing snel gevonden. Heb je deze niet, dan is het advies om de auto op een goed verlichte plek te zetten. Autodiefstal vindt namelijk meestal plaats in het donker. Daarnaast maakt het vaak ook verschil of je de auto op een drukke of verlaten plek zet. In een stille zijstraat wordt deze eerder gestolen.

Richt beveiligingscamera’s op je auto
Veel mensen hebben al beveiligingscamera’s in of rondom het huis. Een camera ophangen om je huis te beveiligen tegen inbraak is toegestaan. Op het huis van de buren of de openbare weg richten is niet toegestaan. Toch kun je de camera een beetje creatief proberen op te hangen, zodat deze ook gericht staat op je auto. Plaats een bordje met een vermelding dat er camera’s hangen bij je huis. Of dit nu echte of neppe zijn, het zal dieven waarschijnlijk afschrikken!

Beeld: Shutterstock by: Daniel Jedzura  |  Bron: NU.nl  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes