17177

Smart lampen kopen? Hier moet je op letten!

Waar moet je op letten als je smartlampen gaat kopen? Slimme verlichting oftewel smart lampen zijn erg populair en het aanbod is de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen. Maar waar moet je op letten voor je deze koopt?

Kies voor een instapset, dat is vaak goedkoper

De startpakketten of instapsets zijn vaak de meest voordelige en betaalbare in het aanbod van slimme lampen. Zo kan je starten met een stel witte lampen (waarbij eventueel al een hub is inbegrepen) of een set met lampen die meerdere wittinten aankan, van koud wit licht tot warmwit. Later kan je dan altijd uitbreiden met nieuwe lampen, accessoires zoals bewegingssensoren of andere manieren van bediening (buiten de app).

Welk platform ga je gebruiken?

Veel van de slimme lampen hebben een eigen app waarmee je ze kan bedienen. Maar na verloop van tijd zal het gaan kriebelen om de lampen te koppelen met andere toestellen van je slimme woning. Denk aan deurbellen, camera’s, rookmelders of de thermostaat. Daarom dat je het beste al van in het begin nagaat of de lampen kunnen worden opgenomen in de slimme woning-platformen zoals die van Google Assistant, Apple Siri/HomeKit en Amazon Alexa of andere domotica-aanbieders.

Met of zonder hub
Slimme lampen gebruiken bepaalde communicatieprotocollen om signalen te verzenden of te ontvangen. Sommige doen dat via Wi-Fi rechtstreeks met de router (LIFX), andere lampen doen het via Bluetooth rechtstreeks met de app op je smartphone (de nieuwste Philips Hue-lampen), en een derde variant via een centrale hub, bridge of gateway die dient aangesloten te worden op de router (Philips Hue, Innr, Osram). Bij die laatste kan de communicatie verlopen via het Zigbee-protocol of Wi-Fi.

Bekijk goed de afmetingen en fitting
Wanneer je oude lampen gaat vervangen door een nieuwe led lamp kijk dan eerst nog eens goed de afmetingen na. Zeker in een kleine spot kan de lengte van bijvoorbeeld een GU10-vervanger soms groter uitvallen. De nieuwste GU10 Hue-lampen zijn bijvoorbeeld al 2 cm kleiner in lengte dan de eerste generaties. Ook de fitting is belangrijk: vandaag heb alleen slimme lampen met de lampvoeten E17, E14 en GU10. Daarnaast bestaan er nog led strips die je met een stopcontact aansluit.

Houd ook rekening met de accesoires

Naast slimme lampen hebben sommige merken een heel ecosysteem uitgebouwd. Dat gaat dan om slimme schakelaars, losse drukknoppen, dimmers, sensoren en slimme stopcontacten. Slimme stopcontacten zijn bijvoorbeeld handig om bestaande vloer- of tafellampen – zonder dat er een slimme lamp in zit – toch geautomatiseerd te kunnen in- en uitschakelen. Ook om je kerstverlichting aan te sturen zijn ze bijzonder handig.

Met slimme schakelaars kan je de functie van bestaande schakelaars overnemen, al heeft dat momenteel nog zijn beperkingen. Een draadloze schakelaar is zo bijgeplaatst, maar om je bestaande lichtschakelaars volledig over te nemen is het nog te vroeg.

Beeld: Shutterstock door: Andrey_Popov | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes