18865

Schade aan je vakantieverblijf? Dit moet je weten over de dekking!

De vakantie komt er weer aan en de meeste gaan lekker weg. Maar, soms gebeurt het dat je per ongeluk iets kapotmaakt in je vakantiehuis of hotelkamer. Maar wie gaat daarvoor betalen? En kun je je hiertegen verzekeren?

 

Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) kan soms helpen als er iets misgaat, maar het hangt af van je verzekeraar. De dekking kan beperkt zijn, vooral als het om vakantieverblijven gaat. Sommige verzekeringen dekken alleen schade in het buitenland, en de voorwaarden en maximale bedragen verschillen sterk. Bijvoorbeeld, als je per ongeluk de televisie omstoot en er een barst in komt, dekt je aansprakelijkheidsverzekering dit waarschijnlijk niet, dus moet je zelf voor de kosten opdraaien.

Reisverzekering
Het is belangrijk om te weten dat hetzelfde geldt voor reisverzekeringen. Ze kunnen schade aan je vakantieverblijf vergoeden, maar neem dit niet als vanzelfsprekend aan. Soms is de dekking standaard inbegrepen, soms moet je een extra bagagedekking afsluiten. Over het algemeen bieden reisverzekeringen vaak lagere vergoedingen dan aansprakelijkheidsverzekeringen, zegt het verzekeringskantoor.

Brand
Als er brand uitbreekt in je vakantiehuis en jij of een medeverzekerde zijn hiervoor verantwoordelijk, dan dekt de verzekering de schade aan het huisje en de spullen erin. Maar let op, sommige verzekeraars sluiten vakantiehuisjes in Nederland uit van hun dekking.

Waterschade
Als er waterschade is op je vakantieadres, kunnen de verschillen tussen verzekeraars groot zijn. Sommige verzekeraars vergoeden deze schade nooit. Maar andere vergoeden wel waterschade aan het huisje, hoewel ze geen schade aan de inboedel vergoeden. Let op: sommige verzekeraars vergoeden de schade alleen als het water plotseling uit leidingen, apparaten of sanitair is gestroomd. Dit geldt niet als je bijvoorbeeld bent vergeten om de badkraan dicht te draaien. Het is belangrijk om te weten dat de regels en bedragen die door verzekeringen worden gedekt, heel verschillend kunnen zijn. Daarom is het verstandig om alles goed te controleren voordat je op vakantie gaat.

Beeld: Shutterstock by: pikselstock | Bron: margriet | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes