Nederland doet het goed
Volgens het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt Nederland genoemd als land dat het erg goed doet. Als voorbeeld van succesvolle anti-rookmaatregelen wijst de organisatie namelijk op Nederland en Brazilië. Beide landen hebben het percentage rokers effectief verminderd door maatregelen zoals accijnsverhogingen door te voeren. In Nederland is het aantal rokers sinds 2010 met bijna 30 procent afgenomen, terwijl Brazilië zelfs een indrukwekkende daling van 35 procent heeft bereikt.
Wil jij ook stoppen met roken? Klik dan hier
Wereldwijde daling
In het jaar 2022 rookte nog zo’n 1,25 miljard mensen wereldwijd. Met een groeiende wereldbevolking wordt verwacht dat dit cijfer de komende jaren verder zal afnemen, tot ongeveer 1,2 miljard rokers tegen 2030. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt dat de tabaksindustrie nog steeds intensief lobbyt om de regelgeving met betrekking tot tabak te verzwakken.
Toch minder goed dan gehoopt
Toch blijft de wereld achter op het doel dat de WHO had gesteld. In 2025 zal waarschijnlijk een daling van 25 procent in het aantal rokers ten opzichte van 2010 worden bereikt, wat overeenkomt met 18,4 procent van de bevolking, in plaats van de gehoopte 30 procent waar de WHO op mikte.
Jaarlijkse sterfgevallen aan de gevolgen van roken
De overheid beschouwt roken als de voornaamste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens het CBS overlijden jaarlijks ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, waaronder aandoeningen zoals longkanker en hart- en vaatziekten. Van de totale ziektelast komt 9,4 procent door roken. Dit maakt roken volgens het instituut een nóg grotere risicofactor dan ongezonde voeding, die verantwoordelijk is voor 8,1 procent van de totale ziektelast in Nederland. Roken is dus zeer slecht voor de gezondheid. Stop vandaag nog en ga voor een gezonder leven. Check het hier!
Beeld: Shutterstock by: chayanuphol | Bron: rtlnieuws, telegraaf | Powered by: Sendt