16832

Populaire oplichterstruc tijdens autovakanties

Dit jaar is het heel populair om met de auto op vakantie te gaan naar bijvoorbeeld Italië, Frankrijk of Spanje. Oplichters en dieven in zowel binnen- als buitenland weten dit maar al te goed. Ze bedenken een populaire oplichterstruc om geld uit de zakken van reizigers te rollen of zetten afleidingsmanoeuvres in om dure spullen in handen te krijgen. Hou je spullen dus goed in de gaten tijdens je welverdiende vakantie!

Populaire oplichterstruc: de Spaanse
Een populaire oplichterstruc is dat dieven naar bestuurders in auto’s gebaren dat er iets mis is met hun auto. Dit gebeurt vaak langs de snelweg of op een parkeerplaats bij bijvoorbeeld een tankstation. Zodra de automobilisten uitstappen slaan de oplichters hun slag en worden waardevolle spullen uit de auto gestolen. Daarnaast doen dieven ook alsof ze zelf pech hebben langs de weg, zodat de vakantieganger langs de snelweg stopt om te helpen. Deze oplichterstruc tijdens autovakanties wordt het meest gebruikt in Spanje.

Italiaanse oplichterstruc
Dieven laten banden van onbeheerde auto’s die stilstaan op parkeerplaatsen bewust leeglopen. Zodra dit gebeurt is, wachten ze tot de bestuurder terugkeert die vervolgens een reserveband zoekt in de achterbak. De bestuurder vergeet meestal dat de auto niet op slot is tijdens deze handeling en dieven slaan toe. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze simpele truc is het van belang te checken of de auto goed op slot is! Daarnaast is het handig om alle dure spullen uit het zicht of in het opbergvak in de auto te leggen.

Ierse oplichterstruc
Vakantiegangers worden op de parkeerplaats benaderd door een verwarde man of vrouw die uitlegt dat familieleden net bestolen zijn door zakkenrollers. Ze kunnen hierdoor niet terugkeren naar eigen land en vragen of ze geld kunnen lenen. Dit geld wordt teruggestort via het uitwisselen van het bankrekeningnummer, maar uiteraard zien de slachtoffers het geld nooit terug.

 

Betaling via bankpas of creditcard
Oplichters vragen ook veelvoudig of je een betaling met bankpas of creditcard voor hen kan verrichten omdat ze zelf alleen maar cash bij zich hebben en hun creditcard niet geaccepteerd wordt. Trap hier nooit in, want je wordt meestal betaald met valse bankbijetten!

Bluetooth detectors
Volgens te politie is het noodzakelijk om tijdens het parkeren van de auto laptops, iPads, smartphones en andere apparaten helemaal uit te zetten. Deze apparatuur staat meestal op stand-by, maar kunnen door oplichters met wifi- en bluetooth detectors opgespoord worden. Het gevolg van deze oplichterstruc tijdens autovakanties is dat dieven precies weten uit welke auto de waardevolle spullen gehaald kunnen worden.

Beeld: Shutterstock door Robert Kneschke | Bron: hln.be | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes