17597

Populair: wat is menstruatie ondergoed?

Menstruatie ondergoed past net als de menstruatiecup en het wasbare maandverband in het rijtje van duurzame menstruatieproducten. Het is speciaal absorberend ondergoed dat je tijdens je menstruatie draagt en keer op keer na het wassen opnieuw kunt gebruiken. Wij vertellen je alle ins en outs van dit populaire artikel!

Wat is menstruatie ondergoed?
Dit is ondergoed die je menstruatiebloed opvangt. Het ziet er niet anders uit dan normaal ondergoed, maar je kunt het zonder bescherming dragen. Dit komt omdat het ondergoed gemaakt is van speciale materialen, zoals Lenzing Modal en biologisch katoen. Sommige aanbieders hebben gebruik gemaakt van de TriTech-technologie.  TriTech bestaat uit drie verschillende lagen die probleemloos al je intieme vocht zoals bloed, zweet en afscheiding opnemen. Dat is toch heerlijk? Geen tampon of maandverband meer! Tampons en maandverband zorgen ook nog eens voor ontzettend veel restafval: gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n 10.000 menstruatieproducten in haar leven. Daarnaast is dit duurzame product ook veel beter voor je eigen lichaam. Schadelijke resten als bleek en pesticiden wat in tampons of maandverband zit, vermeid je met dit ondergoed.

 

Wanneer kun je menstruatie ondergoed gebruiken?
Dit product is ontwikkeld om maandverband en tampons te vervangen. Als je ongesteld bent, kun je dit slipje dus aantrekken zonder andere bescherming te gebruiken. Daarnaast kun je het ook gebruiken als aanvulling op andere menstruatieproducten, bijvoorbeeld als je hevig ongesteld bent. Zo kun je deze onderbroek combineren met een menstruatiecup. Verder kun je dit product gebruiken als je last hebt van vaginale afscheiding, licht urineverlies hebt, na de bevalling of als je voor het eerst ongesteld bent. Tot slot kun je het gebruiken tijdens het sporten, maar het ondergoed is helaas niet te gebruiken tijdens het zwemmen.

Waar bestaat dit ondergoed uit?
Menstruatieondergoed is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zowel wat betreft model als materiaal. Je kunt ze kopen als normale, hoge of lage slip, string of boxershortje. Het materiaal verschilt per merk en uitvoering. Meestal bestaat de slip zelf uit (biologisch) katoen, bamboe, elastaan (spandex), nylon, polyamide, lycra of micro polyester. Het kruisje (dat het bloed opvangt) bestaat uit meerdere lagen:

  1. De toplaag absorbeert je bloed en vaginaal vocht, zoals afscheiding supersnel, zodat het onderbroekje droog en fris blijft. Het doel van dit laagje is om het vocht door te laten, maar snel weer op te drogen. Dit voorkomt dat het gaat broeien.
  2. Het tweede laagje is (vaak) antibacterieel, wat ervoor zorgt dat geurtjes worden geneutraliseerd.
  3. De super absorberende derde laag zorgt ervoor dat het vocht opgevangen wordt en houdt het bloed tot 12 uur vasthoudt.
  4. De veilige en ademende onderlaag voorkomt doorlekken.

Hoeveel bloed vangt het ondergoed op?
De hoeveelheid vocht die een slipje kan opvangen varieert van 2,5 tot 20 ml. Hieronder een goede richtlijn:

  • 2,5 ml = 0,5 tampon = 0,5 theelepel
  • 10 ml = 1-1,5 tampons = 1-2 theelepels
  • 15 ml = 1,5-2 tampons = 2 theelepels
  • 20 ml = 2 tampons = 3 theelepels

De hoeveelheid vocht die opgevangen kan worden is afhankelijk van het soort model. Een onderbroek kan natuurlijk meer opvangen dan een string. Ook absorberen sommige materialen beter dan andere, zo neemt bamboe meer vocht op dan katoen. Daarnaast is de absorptiegraad afhankelijk van de dikte van het absorberende materiaal en uit hoeveel laagjes het bestaat.

Beeld: Shutterstock by: Andriana Syvanych |  Bron: practicups  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes