18700

Op deze manier mag je permanent in een camper wonen!

In Nederland koesteren we onze liefde voor campers – die vrijheid op vier wielen. Maar wat als die vrijheid verder gaat dan vakantieplezier? Mag je officieel permanent in een camper wonen in Nederland?

Woon- of briefadres
Om permanent in een camper te wonen, moet je voldoen aan de regels van de Wet Basisregistratie Personen. Deze wet vereist dat je een adres opgeeft bij de gemeente. Als je geen vast woonadres hebt, kun je een brief- of postadres gebruiken, zoals het adres van familie of vrienden. Belangrijk: een postbus is niet toegestaan. Bij het opgeven van een briefadres moet je aangeven waarom je geen vast woonadres hebt. Ook heb je schriftelijke toestemming nodig van de bewoner van dat adres. Die persoon moet ervoor zorgen dat belangrijke post van officiële instanties bij jou terechtkomt. Maar, een briefadres is tijdelijk. De gemeente bepaalt hoelang je op een briefadres ingeschreven mag blijven.

Wonen in een camper
Als je aan alle regels voldoet, mag je permanent in een camper wonen. Waar je de camper neerzet, is wel belangrijk. Vrij kamperen en langdurig parkeren zijn meestal niet toegestaan, maar de regels verschillen per gemeente. Gelukkig zijn er handige apps zoals Park4Nights en Campercontact die laten zien waar je wel mag staan.

In het buitenland wonen met camper
Als je met je camper in het buitenland wilt wonen, moet je weten dat als je meer dan acht maanden per jaar in het buitenland bent, je je officieel moet uitschrijven bij de gemeente in Nederland.

Beeld: Shutterstock by: Anetlanda | Bron: libelle | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes