18715

Om deze reden knisperen katten bij het zien van een vogel

Als je een kat hebt, heb je misschien gemerkt dat ze een krakend geluid maken als ze een vogel zien. Ze rennen naar het raam, volgens de vogel met hun ogen en maken tegelijkertijd een knisperend geluid. Dit noemen we ook wel ‘kekkeren’ of ‘mekkeren’. Het is best grappig om te zien en te horen, maar waarom doen katten dat eigenlijk? Om deze reden knisperen katten bij het zien van een vogel:

Knisperend geluid
Wanneer katten een prooi zien, beginnen de meeste katten te kraken, ofwel knisperen. Dit gedrag komt vaak voor als de kat een prooi ziet die (nog) niet bereikbaar is. Men denkt dat het een combinatie is van het jachtinstinct en frustratie, bijvoorbeeld wanneer de kat binnen zit en een vogel buiten ziet. De kat klappert met de tanden en keel, wat het kenmerkende krakende geluid veroorzaakt.

Waarom maken ze dit geluid?
De precieze reden voor dit gedrag is nog niet helemaal bekend. Volgens Royal Canin, een producent van katten- en hondenvoer, kan het zwiepen met de staart wijzen op toenemende spanning. Ze suggereren ook dat wilde katachtigen, zoals jaguars en poema’s, geluiden van prooien imiteren om ze te lokken. Of huiselijke katten een vergelijkbare jachtstrategie hebben, is nog niet officieel bewezen of onderzocht.

Onderzoek kattendeskundige
Kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts was ook nieuwsgierig naar dit gedrag en voerde onderzoek uit. Ze concludeert dat het niet te maken heeft met ‘frustratie omdat de kat er niet bij kan’. Volgens haar is de meest waarschijnlijke verklaring simpelweg opwinding bij het zien van een prooi, vooral door de zwiepende staart. Ze suggereert ook dat het mogelijk een autonome respons is, een fysiologische reactie van het lichaam op een bepaalde prikkel. Hoe dan ook, het is natuurlijk gedrag dat verbonden is met het jachtinstinct van de kat.

Beeld: Shutterstock by: sophiecat |  Bron: rtlnieuws |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes