We zitten midden in de zomer en de warme dagen zijn zeker nog niet voorbij. De komende dagen wordt het zelfs bijna de hele week rond de 30 graden! Maar hoe warmer het buiten wordt, hoe slechter we slapen. Je lichaam moet afkoelen om in slaap te kunnen vallen. Dit gaat meestal vanzelf, maar zodra het warmer wordt is het moeilijker om die warmte kwijt te raken. Wat kun je het beste doen om zo’n hete nacht door te komen?
Katoenen pyjama
Je eerste gedachte is waarschijnlijk om zo min mogelijk aan te trekken, maar dit is eigenlijk geen goed idee. Het beste is om een katoenen pyjama te dragen. Katoen neemt transpiratievocht beter op en ademt het meest. Draag vooral geen synthetische stoffen, dit is vaak erg benauwd en minder comfortabel.
Douchen
Het klinkt zo fijn, een koude douche nemen wanneer je het heel warm hebt. Toch werkt dit niet goed om echt af te koelen. Koud douchen zorgt er wel voor dat je snel afkoelt, maar daardoor gaat je lichaam zichzelf weer opwarmen. Dat is dus niet wat je eigenlijk wilt. Het advies is dus om een lauwwarme douche te nemen. Op deze manier blijft je lichaamstemperatuur stabiel.
Ramen en gordijnen
‘s Ochtends en ‘s avonds zakt de temperatuur meestal een beetje. Soms waait er zelfs een kleine wind. Deze momenten moet je goed benutten! Gooi ‘s ochtends en ‘s avonds de ramen tegenover elkaar open, zodat het lekker door kan waaien in huis. Doe daarna de ramen goed dicht. Als je je raam op een kier laat voor frisse lucht, komt er hierdoor dus alsnog warmte naar binnen. Doe ook eventuele gordijnen of luxaflex helemaal dicht, zodat de warmte zo veel mogelijk buiten blijft.
Koud washandje
Om snel af te koelen kun je een koud washandje in je nek of aan de binnenkant van je polsen leggen. Op deze plek liggen de bloedvaten het dichtste bij het huidoppervlak. Er worden dan signalen naar je hersenen gestuurd om je gehele lichaamstemperatuur sneller naar beneden te halen.
Bevroren flessen water voor ventilator
Een ventilator is erg fijn, maar blaast warme lucht in het rond zonder dat het echt kouder wordt. Een tip daarvoor is om bevroren waterflessen voor je ventilator te zetten. Op deze manier blaast de ventilator de koude lucht de kamer in. Vergeet geen bakje onder de fles te zetten, zodat er de volgende ochtend geen plasje water ligt.
Beeld: Shutterstock by: LightField Studios | Bron: orangefit.nl | Powered by: Sendt