19036

Neem deze bloem niet in huis als je katten hebt!

Veel katten zijn super nieuwsgierig en willen alles onderzoeken, zelfs bloemen. Maar sommige bloemen kunnen gevaarlijk zijn voor hen, vooral als je ze regelmatig in huis hebt.

Lelie giftig voor katten
Lelies zien er mooi uit, maar ze hebben wat nadelen. Ze kunnen een sterke geur hebben, het stuifmeel kan vlekken maken en ze zijn giftig voor katten, wat echt problemen kan veroorzaken. Voor katten is alles aan de lelie gevaarlijk. De bloem, het stuifmeel en zelfs het water waarin ze hebben gestaan. Zorg ervoor dat je kat niet uit de vaas drinkt als je de bloemen weggooit. Zelfs stuifmeel op de vacht kan problemen veroorzaken omdat katten zichzelf vaak likken.

Deze lelies zijn giftig
Niet alle lelies zijn gevaarlijk voor katten. Alleen lelies behorend tot de Lilium (ware lelie) en Hemerocallis (daglelie) genera kunnen problemen veroorzaken. Er is ook een plant genaamd ‘vredeslelie’ (Spathiphyllum), die eigenlijk geen echte lelie is, maar toch gevaarlijk kan zijn voor katten.

Nierfalen
Lelie-vergiftiging kan bij katten binnen 12 tot 36 uur leiden tot ernstig nierfalen. Het is heel belangrijk om meteen de dierenarts te bellen als je denkt dat je kat lelies heeft gegeten. Als je dit niet doet, kan de kat binnen drie tot vijf dagen overlijden. Als een kat zelfs maar een paar bloemen heeft gegeten, kan dit al binnen een paar uur fataal zijn.

Symptomen
Als een kat nierfalen heeft, kan je dat merken doordat ze gaan braken, traag worden en stoppen met eten en drinken. Ook kunnen ze veel kwijlen, veel plassen of juist niet kunnen plassen. Soms lijken de klachten even weg te zijn, maar ze kunnen na 12 tot 24 uur weer terugkomen door erger wordende nierschade. Het is erg belangrijk om goed te letten op welke lelies je in huis hebt en of je kat erbij kan. Let ook op symptomen van nierfalen. Als je twijfelt, bel dan altijd de dierenarts. Veiligheid gaat voor alles!

Beeld: Shutterstock by: Sagittarius_13 | Bron: rtlnieuws | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes