16929

Na een lange tijd weer sporten? Zo pak je het aan!

De zomer is bijna voorbij, de vakantie is over. Tijd om je normale ritme weer op te pakken. Dat betekent misschien dat je ook weer wat vaker de sportschool wilt gaan bezoeken. Toch klinkt dat altijd makkelijker dan het daadwerkelijk is. Hoe pak je die draad weer op?

Zoek een sport die bij je past
De eerste stap terug de sportschool in is vaak erg groot. Daarnaast moet je jezelf echt motiveren om er een goede workout van te maken. Maar er zijn natuurlijk veel verschillende sporten die je zou kunnen doen. Zoek dus eerst uit of er misschien andere sporten zijn die je leuk zou vinden om te proberen. Een groepsles, zoals pilates of Zumba, kan je misschien in het begin al iets meer motiveren, omdat je het niet alleen hoeft te doen. Ook een keer totaal iets anders doen, zoals tennis of kickboksen, is een leuke motivatie en helpt je om weer wat fitter te worden. Veel sportclubs bieden gratis proeflessen aan, dus maak hier zeker gebruik van!

Wees niet meteen te fanatiek
Als je al een tijdje niet hebt gesport, is het belangrijk om niet meteen te hard van stapel te lopen. Geef je lichaam de tijd om weer een beetje in een ritme te komen. Daarnaast moet je de belasting langzaam opbouwen, zodat je geen blessures oploopt. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Begin met 1-2 keer per week en bouw het rustig op.

 

Bedenk een realistische doelstelling
Belangrijk is om aan het begin te bedenken wat je doelstelling is. Het komt veel voor dat men een onrealistisch doel probeert te bereiken. In een paar weken tijd 10 kilo kwijtraken is natuurlijk voor de meeste mensen niet haalbaar. Het is dus belangrijk om een doelstelling op te stellen voor op de lange(re) termijn, die je weer in kleinere doelstellingen kunt verdelen. Op deze manier raak je al gemotiveerder omdat het eind niet zo ver in zicht is en het behalen van korte termijn doelen geeft natuurlijk een goed gevoel!

Begin met een plan van aanpak
Je hebt nu besloten met welke sport je gaat beginnen en wat je doelen zijn. Dat is al een goed begin, maar de uitvoering is natuurlijk het allerbelangrijkste. Maak daarom een plan van aanpak. Welke dagen in de week ga je sporten? Welke oefeningen ga je doen? Ga nooit naar de sportschool zonder van tevoren te bedenken wat je precies gaat doen. Zo voorkom je dat je maar wat buikspieroefeningen gaat doen, omdat je eigenlijk geen idee hebt wat effectief is. Dan kunnen er weken voorbij gaan zonder vooruitgang te boeken. Zoek online workout-schema’s op of schakel een personal trainer of coach in als je hier zelf niet uitkomt.

Tot slot, het belangrijkste is dat je je er prettig bij voelt. Sporten moet niet voelen als een last, iets wat je moét doen. Het moet iets zijn wat je voor jezelf wilt doen, omdat dit je op de langere termijn fit en gezond laat voelen en je daardoor beter in je vel zit.

Beeld: Shutterstock by: Monkey Business Images | Bron: holistik.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes