17471

Moestuintje beginnen is goed voor de portemonnee!

Moestuintjes zijn erg populair. Helemaal nu de prijzen van sommige groenten en fruit immens duur zijn, daarom gaan mensen in maart massaal naar het tuincentrum om zaden, kweekbakjes en aarde te halen. Wil je een moestuintje waar je zelf uit kunt oogsten? Het vergt veel geduld. Moestuintje beginnen is goed voor de portemonnee. dus hieronder een aantal tips!

Compost, geen potgrond
Het begint allemaal bij de bodem, je grond moet levend en organisch zijn. Koop geen zakken potgrond, maar meng compost met je bodem. Op deze manier kunnen planten wortelen en voldoende water en voeding uit de bodem kunnen halen.

Lees het zakje
Voordat je begint moet je goed het zadenzakje lezen. Elk zaadje heeft zijn eigen tempo om te groeien en zijn eigen tijd om te ontkiemen. Kijk goed hoeveel centimeter er tussen de zaden moet zitten als je ze in de grond doet. Als enthousiate beginner wil je snel succes behalen, maar heb geduld. Zo snel gaat het allemaal niet! Kijk ook goed of het voor een bepaalde groente de juiste periode is om te oogsten. Een tomaat kun je bijvoorbeeld nu niet buiten zaaien, want daar is het simpelweg nog te koud voor. Verdiep je kort in de plant die je wil zaaien: Elke groente heeft weer een andere behoefte. Peultjes willen helemaal geen mest, kolen wel.

Wat kun je nu al zaaien?
Spinaziezaad kan al in de grond. Rode biet, raapstelen, peultjes, erwtjes, sugarsnaps, snijbiet, rucola, wortels en radijsjes ook. Als je een klein stukje grond hebt kun je bladgroenten als snijbiet, sla en spinazie en kruiden zoals peterselie en oregano. Deze kun je snel oogsten en blijven lang doorgroeien. Wortels zaaien voor beginners is niet zo leuk. Het duurt meestal erg lang voordat er iets boven de grond uitsteekt. Het is ook leuk om met kinderen een moestuintje te beginnen. Het is dan leuk om nu peultjes, erwtjes en sugarsnaps te zaaien. De zaden zijn groot genoeg om ze goed te kunnen zien. Kinderen kunnen hun vinger in de grond steken en het zaadje in het gat laten vallen. Radijsjes gaan ook goed, beter dan wortels.

Recycle! 
Het wordt gauw duur met alle voorzaaibakjes, mest en broeikasjes die je erbij koopt. Zaai dus in lege wc-rolletjes of in lege yoghurtpakken. Ook kun je oude champignondozen gebruiken met hun deksels als broeikasje. Een krop sla in de winkel kost zo’n twee euro en een zakje slazaad met tweehonderd zaadjes ook Dat is dus veel meer rendabel. Moestuintje beginnen is goed voor de portemonnee!

Beeld: Shutterstock by: Monkey Business Images |  Bron: nu.nl |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes