17089

Met deze tips rijd je veilig op gladde wegen

Met deze tips rijd je veilig op gladde wegen. Waar moet je op letten als de wegen glad zijn door sneeuw, ijzel of bevriezing en je echt de weg op moet?

Pas je rijstijl aan, ook met winterbanden
Op een nat of glad wegdek duurt het langer om tot stilstand te komen omdat de remweg langer is. Hou dus meer afstand en pas je snelheid aan. Winterbanden zorgen soms voor een vals gevoel van veiligheid. Ga dus niet anders of sneller rijden. Winterbanden geven een betere grip, maar zijn geen wondermiddel.

Slippen? Ontkoppelen en uitwijken!
Gaat je wagen toch aan slippen, druk dan je koppeling in. Op die manier kan je wagen weer grip krijgen. Laat de koppeling daarna zachtjes terug los, zodat je weer controle krijgt. De natuurlijke reflex van de mens is om te kijken naar eventuele obstakels die je zou kunnen raken. Doe dat echter niet. Kijk altijd naar de plek of opening waar je naartoe wil rijden.
Wie een auto met automatische versnelling heeft, kan tijdens het remmen het beste de auto in ‘neutraal’ zetten. In de ‘drive’-stand wordt de remafstand verlengd.

Ga goed voorbereid de weg op
In de winter is het belangrijk om goed te zien en gezien te worden. Zorg ervoor dat je lichten goed werken, je ruitenwissers niet versleten zijn en je voldoende sproeivloeistof met antivries hebt. Maak je schoenen ook sneeuwvrij en zorg dat ze droog zijn, anders kunnen je voeten van de pedalen schuiven.

Gebruik je rem verstandig en maak geen onverwachte bewegingen
Ga niet vol in de remmen, zeker niet als je een bocht nadert. Laat voor de bocht je gaspedaal los, zodat je vaart mindert. Moet je een noodstop maken? Dan is het belangrijk om te weten of je wagen ABS heeft of niet. Wie geen ABS heeft, moet pompend remmen. Heb je wel ABS? Dan mag je juist niet pompend remmen. Doe je dat wel, dan kan de ABS niet optimaal werken.

Check de bandenspanning
Het is een fabel dat je tijdens de winter je bandenspanning moet verlagen. De bandenspanning moet altijd juist zijn, ook in winterse omstandigheden. De correcte spanning vind je in de zijkant van je portier of aan de binnenkant van je tankdop.

Vertrek gecontroleerd vanuit stilstand
Vanuit stilstand vertrekken op sneeuw vraagt wat techniek. Geef nooit te veel gas, want dan gaan je banden aan het slippen. Geef een beetje gas en laat de koppeling rustig los. Het kan helpen om de ESP of tractiecontrole even uit te schakelen. Die zal bij het doorslippen namelijk het vermogen doen verminderen, net op het moment dat je eigenlijk het vermogen nodig hebt. Vergeet niet om daarna de tractiecontrole meteen weer in te schakelen.

Beeld Shutterstock door: trendobjects | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes