17058

Met deze 10 tips is je auto weer snel schoon

Met deze 10 tips is je auto weer snel schoon. Een schone auto rijdt veel lekkerder toch? Wanneer je zelf aan de slag gaat in plaats van door de carwash te gaan hebben wij 10 handige tips om je auto er weer als nieuw uit te laten zien.

1. Was de ramen, spiegels en ruitenwissers
Voor de ruiten mengt je een scheutje afwasmiddel met witte azijn. Was de ruiten hiermee en wrijf er daarna over met een droge en schone doek. Zo gaan ze mooi glanzen. Als je wilt dat dit zo blijft, vergeet dan niet de ruitenwissers te onderhouden. Maak ze schoon met een sopje van azijn en water en droog ze af met een schone doek. Check meteen of het blad van de ruitenwissers al aan vervanging toe is.

2. Verwijder dode insecten op de koplampen en voorbumper
Zijn je koplampen en de voorbumper een waar slagveld van insecten? Om ze zonder moeite te verwijderen drenkt je een oude lap in water met natriumbicarbonaat. Stop deze daarna in een panty. Die je dan kan gebruiken om er de bewuste plekken mee te lijf te gaan.

3. Laat de carrosserie glanzen
Het is belangrijk dat je de wagen in de schaduw wast en met koud water. Gebruik een speciale autowasshampoo. Om na te spoelen gebruik je eventueel een mengeling van water en azijn. Dat laatste helpt om kalksporen te verwijderen. Spoel de auto altijd heel goed af om vlekken te voorkomen. Om krassen te vermijden, gebruik dan een spons van microvezel. In een gewone spons hopen vuil en zand zich veel gemakkelijker op en kan je tijdens het wassen cirkelvormige krasjes maken in de lak van je auto.
Heb je de wagen geparkeerd onder een boom? Zitten er harsplekken op je motorkap? Dan kan je een doek gedrenkt in spiritus gebruiken. Hiermee is de klus zo geklaard. Dit verwijdert de hars, spoel wel altijd na met water.

4. Maak het interieur stofvrij
Op plastic is vaak veel stof terug te vinden. Voordat je te werk gaat met een onderhoudsproduct zoals afwasmiddel, gebruikt dan eerst een stofzuiger. Zet de borstel op de stofzuiger en zuig eerst alle stof tussen de knopjes weg. Als je het dashboard meteen te lijf gaat met een vochtige doek, dan maak je het plastic nog viezer. Voor deuren en dashboard is een vochtige microvezeldoek ideaal. Deze neemt gemakkelijk het stof weg dat zich genesteld heeft tussen de voorruit en het dashboard. Om de luchtroosters en de luidsprekers te reinigen is een tandenborstel heel handig.

5. Laat kunststof delen weer glanzen
Dep een lapje stof in een beetje wasverzachter. Deze simpele truc geeft een schitterende glans aan het plastic in de auto. Ziet het er wat dof uit? Gebruik dan een zogenaamde cockpitspray! Maar wees voorzichtig, deze producten zijn redelijk vettig. Ze verfraaien dan wel je dashboard, maar kunnen ook vlekken geven op stoffen bekleding. Begin bij de onderkant van de portieren. Dat deel is vaak heel erg vies en wordt snel vergeten.

6. Kwetsbare delen in het interieur
Gebruik geen schoonmaakproducten voor elektronisch materiaal en tellers. Even vegen met een doekje volstaat.

7. Reinig de matten en binnenbekleding
De bekleding aan het voeteneind wordt het meest op de proef gesteld! Het is dan ook aangeraden om hier matten te leggen die je kunt verwijderen om ze schoon te maken. Om bijvoorbeeld het haar van je huisdier te verwijderen, is een simpel stuk plakband al erg handig. Rubber matten zijn heel handig, die kan je gewoon even spoelen met de tuinslang.

8. Moeilijk te bereiken plaatsen
Gebruik een kleine borstel met harde haren die je dompelt in een mengsel van 20% wasverzachter en 80% water. De haren van de borstel halen onzuiverheden weg, terwijl het mengsel ze vasthoudt zodat ze niet ergens anders in de wagen terechtkomen.

9. Lederen bekleding reinigen
Voor leder is een mengeling van lauw water met glycerinezeep ideaal voor kleine vlekjes. Maar het is aangeraden om een speciale olie te gebruiken om het leder te voeden zodat het leer soepel blijft en niet gaat scheuren. Staat de auto vaak in de zon, herhaal dit dan maandelijks, ook om de kleur mooi te houden.

10. Velgen schoonmaken
Velgen maak je het beste schoon door eerst met de tuinslang alle losse viezigheid af te spoelen en dan met een sopje van autoshampoo en warm water met een speciale velgenborstel goed schoon te maken. Wanneer de velgen gespoten of gepoedercoat zijn let dan goed op dat je voorzichtig te werk gaat.

Beeld Shutterstock door: TakeroSun | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes