17001

Mag je ontdooide etenswaren weer opnieuw invriezen?

Mag je ontdooide etenswaren weer opnieuw invriezen? Het is een regel die bijna in elk huishouden nageleefd wordt: zodra iets ontdooid is, mag je het niet opnieuw invriezen en moet je het zo snel mogelijk opeten. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Is het ongezond?
Vaak wordt aangenomen dat het ontdooien van voedsel en het daarna weer invriezen niet gezond is en dat je er zelfs ziek van zou kunnen worden. Dit is niet per definitie waar, in sommige gevallen mag het wel! Maar dan moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Met deze voorwaarden is het wel veilig
Het is zeker wel veilig om ontdooid voedsel opnieuw in te vriezen, maar er hangen een paar voorwaarden aan vast. Zo moet het voedsel op de correcte manier ontdooid worden. Of het nu vlees, gevogelte, vis of schaaldieren zijn, je mag ze opnieuw in de vriezer stoppen als ze in de koelkast ontdooid werden en niet bedorven zijn. Laat nooit iets ontdooien door het op je aanrecht te laten liggen, of nog erger: het onder warm water te leggen. Bacteriën hebben het graag warm en vermenigvuldigen zich aan een razendsnel tempo op kamertemperatuur. Iets laten ontdooien op het aanrecht is nooit veilig!

Magnetron
Ontdooien in de magnetron of met koud water is minder erg, maar dan mag je het nog steeds niet opnieuw invriezen. Voedsel dat je zo ontdooid hebt, moet je onmiddellijk consumeren. En als je koud water gebruikt, laat het eten dan in zijn plastic verpakking en vervang het water elke 30 minuten tot het helemaal ontdooid is.

Check of het niet bedorven is na ontdooien
Opnieuw invriezen mag ook alleen maar als het eten nog niet bedorven is. Wanneer het vreemd ruikt of de textuur kleverig of slijmerig is, gooi het dan weg. Laat ontdooid voedsel ook niet te lang in je koelkast zitten voor je het eet: kip, vis, garnalen en schaaldieren kun je het beste maximum een dag nadat ze ontdooid werden in de koelkast eten.

Beeld: Shutterstock door : jax10289 | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes