17743

Luchtkoeler of mobiele airco: welke is het beste voor jou?

Met de zomerse hitte in volle gang vragen veel mensen zich af of een luchtkoeler een goed alternatief is voor een mobiele airco. Om deze vraag te beantwoorden, hebben we de voor- en nadelen van beide apparaten voor je op een rijtje gezet.

Heb jij interesse in zonnepanelen + een lucht-lucht-warmtepomp? Klik dan hier voor meer informatie!

Luchtkoeler
Een luchtkoeler werkt op basis van koud water dat moet worden bijgevuld. Het koelt de ruimte echter niet heel erg af en de temperatuur is niet instelbaar. Een belangrijk aandachtspunt is dat een luchtkoeler de lucht vochtiger maakt, wat minder effectief kan zijn tijdens benauwde weersomstandigheden, vooral in vochtige klimaten zoals Nederland. Het is dan ook aan te raden om tijdens het gebruik van een luchtkoeler een raam open te zetten. Een voordeel van een luchtkoeler is dat er geen afvoerslang naar buiten nodig is.

Mobiele airco
Een mobiele airco daarentegen maakt geen gebruik van water, maar van koelvloeistof om warmte uit de lucht te onttrekken. Deze gekoelde lucht wordt vervolgens in de kamer geblazen. Het grote voordeel van een mobiele airco is dat je de gewenste kamertemperatuur kunt instellen, ongeacht de vochtigheid buiten. Houd er wel rekening mee dat een mobiele airco een afvoerslang naar buiten nodig heeft.

Welk apparaat past bij jou?
Als we puur naar functionaliteit kijken, lijkt een mobiele airco wellicht aantrekkelijker. Echter, luchtkoelers zijn een stuk goedkoper en verbruiken minder energie. Bovendien bevatten ze geen koelvloeistoffen die een negatieve impact op het milieu kunnen hebben als ze vrijkomen, zoals bij beschadiging van een airco.

Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een luchtkoeler ten opzichte van een mobiele airco op een rij:

Voordelen van een luchtkoeler:

  • Luchtkoelers zijn betaalbaarder en energiezuiniger dan mobiele airco’s.
  • Er is geen noodzaak voor een afvoerslang naar buiten, in tegenstelling tot bij een mobiele airco.

Nadelen van een luchtkoeler:

  • Bij een luchtkoeler is het niet mogelijk om de temperatuur in te stellen, in tegenstelling tot bij een mobiele airco.
  • De temperatuurdaling bij een luchtkoeler is beperkt, terwijl een mobiele airco de temperatuur tot wel 10 graden lager kan brengen.

Conclusie
Bij het kiezen tussen een luchtkoeler en een mobiele airco is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en de omgevingsfactoren. Als kostenbesparing en energie-efficiëntie belangrijk voor je zijn, kan een luchtkoeler een goede keuze zijn. Als je echter op zoek bent naar nauwkeurige temperatuurregeling en een grotere koelcapaciteit, is een mobiele airco wellicht de beste optie.

Beeld: Shutterstock by: vwqpwv  |  Bron: Radar  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes