19050

Lig jij 's nachts veel wakker? Lees wat je kan doen

Het kan echt vervelend zijn om ‘s nachts wakker te liggen en naar het plafond te staren. Wat kan helpen als dit vaak gebeurt?

 

Paar keer per nacht wakker is normaal
Het is normaal om af en toe ‘s nachts wakker te worden. De meeste mensen worden twee tot drie keer per nacht wakker, maar merken het vaak niet eens. Pas als slecht slapen je overdag hindert, wordt het een probleem. Probeer niet te veel je routine te veranderen na een slechte nacht, zoals opeens veel eerder naar bed, anders raakt je lichaam in de war en kan het moeilijk zijn om weer in slaap te vallen.

Blijven liggen of uit bed gaan?
Als je ‘s nachts wakker wordt, moet je kiezen: uit bed gaan of blijven liggen? Probeer te ontspannen en gewoon te rusten. Als je rustig blijft liggen, is de kans groot dat je vanzelf weer in slaap valt. Het is belangrijk om geen moeite te doen om in slaap te vallen, net zoals goede slapers dat niet doen. Stop met vechten tegen wakker liggen en probeer te genieten van het feit dat je comfortabel ligt.

Wat je kunt doen voordat je naar bed gaat
Voordat je naar bed gaat, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Zorg voor regelmaat: eet gezond, beweeg genoeg en verminder stress. Leg je telefoon anderhalf uur voor het slapengaan weg, omdat het blauwe licht je slaap kan verstoren. Ook kan je brein niet goed ontspannen als het steeds nieuwe informatie via sociale media binnenkrijgt.

Lees een boek voor het slapen
Het is belangrijk om volledig te ontspannen voordat je gaat slapen. Tv-kijken heeft een andere invloed dan je telefoon, maar nog beter is om een boek te lezen. Zet je wekker uit het zicht, want als je gaat tellen hoeveel uren je nog kunt slapen, blijft je brein actief. Probeer ook geen slaapmiddelen te gebruiken, want die kunnen slecht zijn voor je lichaam en verslavend werken. Het is belangrijk om de oorzaak van je slaapproblemen aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Laat ook het idee los dat je per se 8 uur per nacht moet slapen.

Slaapcyclus afgerond
Als je elke nacht rond hetzelfde tijdstip wakker wordt, heb je waarschijnlijk net een slaapcyclus afgerond. Zo’n cyclus duurt anderhalf uur, wat eigenlijk een goed teken is. Ook al denk je misschien dat je veel wakker ligt, soms denken we dat terwijl we eigenlijk nog slapen, vooral in de lichte slaapfase. Dus als je naar het plafond ligt te staren, probeer dan te accepteren dat je wakker bent en even niet kunt slapen. Of vertrouw erop dat het de volgende nacht beter zal gaan.

Beeld: Shutterstock by: Kmpzzz | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes