19121

Lees hier waarom je per dag minimaal twee stuks fruit moet eten

Als je elke dag twee stukken fruit eet, is dat best gezond! Maar het is niet het enige wat je nodig hebt. Als je een dag geen banaan en kiwi eet, is dat oké. Je kunt het goedmaken door meer groenten te eten. Die zitten ook vol met goede dingen voor je lichaam. Dus, als je wat minder fruit hebt, vul het aan met groenten! 

Twee stuks fruit per dag
Bij het Voedingscentrum zeggen ze dat het slim is om elke dag twee stuks fruit te eten. Ze zetten bananen, kiwi’s en appels in de Schijf van Vijf omdat ze vol zitten met goede dingen voor je lichaam. Ze adviseren minstens twee stuks fruit per dag, omdat je dan alle nodige voedingsstoffen en vitaminen makkelijker binnenkrijgt.

Echt stuk fruit in plaats van een smoothie 
Het is belangrijk om fruit te kauwen in plaats van het als sap te drinken. Dat komt door de vezels. Vezels in fruit zijn goed voor je spijsvertering, zegt Marianne Rook, die bij de Maag Lever Darm Stichting werkt als gezondheidsvoorlichter.

Wat als je niet van fruit houdt?
Fruit eten is echt belangrijk. Maar als je niet elke dag die twee stuks haalt, is dat niet meteen rampzalig. Het is moeilijk te zeggen wat er precies kan gebeuren als je dat niet doet. Maar het is wel slim om te proberen aan die richtlijn te voldoen en te variëren. Verschillende soorten fruit eten is goed, want variatie op je bord betekent ook variatie in je buik. Op die manier krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen.

Kun je fruit compenseren door meer groente te eten?
Stel je voor: je bent niet zo’n fan van fruit, zou je dat kunnen goedmaken door meer groenten te eten? Nee, eigenlijk niet. Het draait allemaal om afwisseling. Dat komt doordat verschillende groenten en fruit verschillende soorten vitaminen en mineralen bevatten. Daarom is het ook niet slim om alleen maar broccoli te eten, hoe gezond het ook is.

Beeld: Shutterstock by: ShineTerra | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes