18452

Last van hooikoorts? Mis deze levensreddende tips en tricks niet!

De lente brengt bloemen, zonneschijn, en helaas voor velen onder ons ook hooikoorts met zich mee. Jeukende ogen, een loopneus, onbedaarlijke niesbuien: maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft last van hooikoorts en dat kan heel erg vervelend zijn. Lees hier dé oplossing om er snel van af te komen.


Hooikoorts in het kort

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een allergische reactie op stuifmeel van planten. Het veroorzaakt symptomen zoals niezen, jeukende ogen, verstopte neus en vermoeidheid. Hooikoorts komt vooral voor tijdens het pollenseizoen, meestal in de lente en zomer.

Tips om hooikoorts dragelijker te maken

 • Blijf binnen op piekdagen
  Probeer binnen te blijven op dagen dat de pollenconcentratie hoog is, vooral tijdens warme, winderige dagen.
 • Polleninformatie volgen
  Houd de pollenprognoses in de gaten en plan activiteiten op dagen met lagere pollenconcentraties.
 • Wrijf niet 
  Pollen kunnen ook via je handen in je ogen komen. Was je handen dus regelmatig!
 • Gebruik vaseline
  Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus en rond je ogen. Hierdoor blijft het stuifmeel plakken en vermindert het de kans op irritatie.
 • Vermijd prikkende stoffen
  Verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum zijn geuren die hooikoorts erger maken. Ook is sigarettenrook erg slecht voor hooikoortspatiënten. Rook jij en vind je het moeilijk hier vanaf te komen? Check deze pagina dan even! 
 • Ramen en deuren gesloten houden
  Houd ramen en deuren gesloten om pollen buiten te houden.
 • Gebruik luchtreinigers
  Een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen om de lucht binnen schoon te houden en pollen te verminderen.
 • Allergie-vriendelijke planten kiezen
  Als je planten in huis hebt, kies dan voor soorten met lage pollenafgifte om binnenshuis allergenen te verminderen.
 • Zet een zonnebril op
  Een zonnebril kan helpen om pollen uit je ogen te houden en je ogen te beschermen tegen irritatie.
 • Ga naar het strand
  Ben je hooikoorts zat? Ga naar het strand! Daar zijn minder pollen, dus waarschijnlijk heb je minder last van je klachten.


Slaapkamer pollenvrij houden
Daarnaast is het van belang om je slaapkamer pollenvrij te houden. Neem een douche en was ondertussen je haar voordat je gaat slapen en kam het goed uit. Daarnaast moet je je kleding die in aanraking is geweest met pollen niet meenemen naar je slaapkamer, maar doe ze meteen in de was. Ook moet je iedere dag stofzuigen en je beddengoed en gordijnen regelmatig wassen. Verder moet je huisdieren die buiten komen niet toelaten in je slaapkamer, want ze kunnen pollen met zich mee nemen. Tot slot, laat het raam dicht als de wind in de richting van het raam waait.

Bezoek de huisarts
Als je last van hooikoorts hebt, overweeg dan een bezoek aan de huisarts voor professioneel advies en mogelijke behandelingen. Schrijf op wanneer je symptomen hebt, welke specifieke symptomen je ervaart en hoe lang ze aanhouden. Dit helpt de huisarts een duidelijk beeld te krijgen van je situatie. Je kunt ook vragen naar de mogelijkheid van allergietesten om de specifieke allergenen te identificeren die je klachten veroorzaken.

Beeld: Shutterstock by: fizkes | Bron: rode kruis, nu.nl, rtl nieuws | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes