19227

Kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Met de stijgende temperaturen is het weer tijd om zonnebrandcrème te gebruiken. Maar hoe lang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar en kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Zonnebrand
Het gebruik van zonnebrandcrème is essentieel om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-straling. Het helpt niet alleen om zonnebrand te voorkomen, maar ook om het risico op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te verminderen. Kies een zonnebrandcrème met een breed spectrum bescherming en een SPF van minstens 30, en breng deze royaal en regelmatig aan, vooral na zwemmen, zweten of afdrogen met een handdoek. Vergeet niet om ook vaak vergeten plekken zoals oren, de achterkant van je nek en de bovenkant van je voeten in te smeren.

Houdbaarheid
De houdbaarheidsdatum is altijd op de verpakking te vinden. Vaak zie je een pictogram van een open potje, dat aangeeft hoelang het product na opening nog goed is. Meestal is dit zes of twaalf maanden.

Ieder jaar een nieuwe tube
Daarnaast raden wij aan om je zonnecrème slechts één zomer te gebruiken. Zodra de zonnebrand geopend is, begint het actieve bestanddeel dat bescherming biedt tegen uv-straling langzaam af te nemen. Dit proces is moeilijk te meten in een tube. Daarom is het verstandig om elk jaar een nieuwe zonnecrème te kopen om zeker te zijn van optimale bescherming.

Verbranden
Zorg ervoor dat je niet verbrand. Verbranden door de zon kan ernstige gevolgen hebben voor je huid. Het ontstaat wanneer de huid wordt blootgesteld aan teveel uv-straling, wat leidt tot roodheid, pijn, en soms blaren. Naast de onmiddellijke pijn en ongemak, kan herhaaldelijke verbranding door de zon het risico op huidkanker aanzienlijk verhogen en bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken.

Beeld: Shutterstock by: verona studio | Bron: nu | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes