17086

Krijg je sterkere botten door calcium?

Krijg je sterkere botten door calcium? Wanneer je te weinig calcium binnen krijgt kan je last krijgen van botontkalking. Calcium helpt bij de vorming van sterke botten, maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende binnenkrijgt?

Botontkalking
Een ander woord voor botontkalking is osteoporose. De hoeveelheid bot (dichtheid) en de kwaliteit ervan neemt af, waardoor je botten minder sterk worden. In je botten wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Tijdens de groei is er meer aanmaak van botweefsel, op oudere leeftijd meer afbraak. Daarom worden je botten brozer naarmate je ouder wordt.

Wanneer ontstaat botontkalking?

Bij onvoldoende lichaamsbeweging.

Te weinig calcium in je voeding.

Bij een tekort aan vitamine D, dat de absorptie van calcium vanuit je darm bevordert.

Bij teveel alcohol.

Wanneer je rookt.

Wie kan het krijgen?
Eigenlijk kan iedereen het krijgen maar botontkalking komt vaker voor bij vrouwen. Omwille van de hormonale veranderingen tijdens de menopauze wordt het bot sneller afgebroken. Het risico op osteoporose stijgt ook sterk met de leeftijd.

Hoe herken je het?
Osteoporose geeft op zich geen klachten. Daarom blijft deze aandoening vaak onopgemerkt, totdat je bot zo verzwakt is dat er een breuk ontstaat.

Wat kun je zelf doen?
Een gezonde levensstijl vormt de basis voor sterke botten.

Zorg voor voldoende beweging.

Eet gezond en gevarieerd.

Ga vaak de buitenlucht in.

Neem calcium en vitamine D.

Waar zit calcium in?
Calcium zit in melkproducten en kaas maar ook in noten en groenten zoals boerenkool en spinazie. Melkproducten en met calcium verrijkte sojaproducten leveren ongeveer 50% van je calciumbehoefte. Dit kan je aanvullen met supplementen die calcium bevatten.
Laat je altijd adviseren door een arts of een voedingsdeskundige.

Beeld Shutterstock door: Tatjana Baibakova | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes