17049

Kan je ook teveel water drinken?

Kan je ook teveel water drinken? Water is van levensbelang en belangrijk voor een goede gezondheid, maar er wordt wel eens vergeten dat een té grote inname zelfs tot vergiftiging kan leiden. Dit wordt een watervergiftiging genoemd. Hoe dit precies zit leggen we uit.

Wat is teveel?
Een gezond volwassen persoon met een normale voedselinname kan tot 15 liter water per dag drinken. Bij iemand die op (strikt) dieet staat, is dat maximaal 5 liter water per dag. Aangezien een volwassen persoon gemiddeld 600 tot 1.500 ml urine per uur kan uitscheiden, is het aanbevolen om zeker niet meer dan 1,4 liter water per uur te drinken. Maar in het geval dat de bloedwaarden een te laag natriumgehalte aantonen (bv. bij extreem dieet, vastenperiode, enz.) of bij bepaalde nieraandoeningen, dan kan 700 ml vochtinname per uur al te veel zijn. Dus je kan inderdaad teveel water drinken.

Symptomen
Symptomen die horen in het beeld van een watervergiftiging zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen. Door de vaagheid van bovengenoemde symptomen is watervergiftiging dikwijls moeilijk te herkennen. Bij deze klachten denk je ook niet meteen aan een watervergiftiging. De symptomen van een watervergiftiging lijken trouwens erg op deze van uitdrogingsverschijnselen.

Hoe ontstaat een watervergiftiging?
Door een te hoge inname van water. Als je meer water drinkt dan je nieren kunnen uitscheiden, stapelt het teveel aan water zich op in de bloedbaan en vervolgens in de weefsels. Typische voorbeelden waarbij dit zich kan voordoen zijn detoxdiëten (kruidenthee, soep, water), vasten, extreme lichamelijke inspanning (bv. marathon, triatlon)en drugsgebruik. Door het vasthouden en ophopen van vocht, omdat je lichaam het teveel aan vocht niet kan afvoeren. Typische voorbeelden waarbij dit zich kan voordoen zijn een verminderde werking van de nieren, maar ook bij het gebruik van bepaalde drugs zoals xtc. Wanneer men een overmatige hoeveelheid water drinkt, dan daalt de zoutconcentratie (natrium) in het bloed door een stijging van het bloedvolume. Dit maakt dat het vocht uit het bloed ook in de omliggende weefsels (bv. hersencellen) gaat doordringen die gaan opzwellen. In bijzonder wanneer dit in de hersenen gebeurt is dit een levensbedreigende situatie.

Behandeling bij een watervergiftiging
Bij vermoeden van een watervergiftiging is een dringende ziekenhuisopname noodzakelijk. Een behandeling met een hypertone zoutoplossing, diuretica, en cortisone dient snel te gebeuren.

Beeld Shutterstock door: Oriol Domingo | Powered by Sendt

Meer tips en weetjes