19062

Je raakt sneller verslaafd aan neusspray dan je denkt!

Brr, het is ijskoud buiten en dat betekent dat de neussprays weer tevoorschijn komen vanuit het nachtkastje. Maar pas op, je moet niet te gulzig zijn met dit wondermiddel. Je kunt er namelijk heel snel verslaafd aan raken, met vervelende gevolgen.

Maar wanneer ben je eigenlijk verslaafd aan neusspray? Niet schrikken, maar het gaat om gebruik van meer dan zeven dagen achter elkaar. Misschien toch tijd om af te kicken?

Wat maakt neusspray verslavend?
Een neussprayverslaving draait eigenlijk niet om de neusspray zelf, maar om de stoffen xylometazoline en oxymetazoline. Ze laten de gezwollen slijmvliezen en bloedvaten in je neus slinken. Dat helpt supergoed tegen een verstopte neus, dus kiezen veel mensen juist voor neussprays met deze stoffen. En net zoals elke verslaving een moeilijk woord heeft, heet een verslaving aan neusspray ‘otrivinisme’. Als je goed op let, zie je dat het komt van het merk Otrivin. Nu weet je dat ook!

Werkt niet meer na 7 dagen
Na een week werkt een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline juist tegen je. In die tijd kunnen die stoffen je neusslijmvlies beschadigen, waardoor je neus weer verstopt raakt en de neusspray niet meer zo goed werkt. Dan heb je steeds meer neusspray nodig om normaal te kunnen ademen. Als je het nog langer gebruikt, kun je zelfs wondjes krijgen in je neusslijmvlies. Dat doet echt pijn en zorgt voor een constante ontsteking, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Je ziet het: je belandt in een vicieuze cirkel.

Afkicken
Gebruik je je neusspray al langer dan zeven dagen? Geen paniek. Stop gewoon even met gebruiken en je neusslijmvlies herstelt zich meestal binnen een paar dagen. Denk je dat dat te simpel is? Je kunt ook neussprays met zoutoplossing proberen, die zijn niet verslavend. Als dat nog niet werkt, kun je proberen eerst met één neusgat te stoppen en daarna met de andere. Zo kun je altijd nog door één neusgat ademen. Hopelijk helpen deze tips je!

Beeld: Shutterstock by: Viachaslau Krasnou | Bron: &c | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes