16760

Je huis isoleren: vrij weinig moeite, veel besparing

Waarschijnlijk merk jij ook iets, of misschien wel heel veel, van de stijgende stroom- en energieprijzen. We proberen daardoor allemaal te besparen waar we kunnen. Eén van deze opties is het (opnieuw) laten isoleren van je huis. Drie op de vier huizen in Nederland is slecht geïsoleerd. Dat is erg zonde, want met isoleren kan je veel geld besparen en het is vrij gemakkelijk uit te voeren. Daarnaast kun je er zelfs subsidies voor krijgen. Kortom: Je huis isoleren kost vrij weinig moeite maar levert veel besparing. Wij geven je meer informatie.

Zelf isoleren
Er zijn verschillende manieren waarop je je huis zelf al kan isoleren. Een makkelijke manier is om tochtstoppers in huis aan te brengen. Zo kan je deuren, kieren en naden zelf gemakkelijk dichten. Wat je zelf ook kan doen is radiatorfolie achter je verwarming aanbrengen, hierdoor blijft de warmte makkelijker binnen. Ook kan je isolerende gordijnen aanschaffen wanneer je nog enkel- of dubbel glas hebt en dat ook nog niet gaat vervangen.

Laten isoleren
Andere vormen van isoleren kan je beter door (erkende) bedrijven laten uitvoeren. Denk hierbij aan vloer-, dak-, of muurisolatie.

Vloerisolatie is makkelijk uit te voeren en wordt vaak gedaan vanuit de kruipruimte, maar kan ook direct op je ondervloer gelegd worden. Het zorgt voor minder warmteverlies en een behaaglijker gevoel in de winter. De vloertemperatuur zal stijgen, waardoor je minder hoeft te stoken.

Muurisolatie is gemiddeld de goedkoopste manier van isoleren, kost iets meer moeite, maar is de meest effectieve manier om geld te besparen. Daarnaast heeft het een korte terugverdientijd van gemiddeld 4-6 jaar. Afhankelijk van de leeftijd van je huis zijn er verschillende manier van isoleren mogelijk.

Dakisolatie is niet de gemakkelijkste optie, maar hier kan je wel het meeste mee besparen. Tot 30% van de warmte gaat verloren door het dak. Warmte stijgt omhoog en door het te isoleren behoud je dus veel warmte. Daarnaast blijft het in de zomer ook koeler. Vooral bij huizen die vóór 1992 zijn gebouwd of gerenoveerd valt er vaak nog veel te verbeteren. Dakisolatie is een prima investering en te vergelijken met 8% rente op je spaarrekening, geen verkeerde keuze dus!

Tips
Voor het verduurzamen van je huis en dus het isoleren, kan je subsidies ontvangen. Deze kunnen oplopen tot een paar duizend euro. Zeker de moeite waard om dit dus eens te onderzoeken. Daarnaast is het verstandig om bij verschillende bedrijven offertes aan te vragen zodat je het beste aanbod kunt kiezen. Welke isolatiemaatregelen jouw huis nodig heeft, is afhankelijk van wat er al is gedaan. Weet je dit niet, dan is het verstandig dit op te vragen bij de vorige bewoners of te kijken naar de bouwtekeningen van je huis.

Beeld: Shutterstock by: Bilanol | Bron: duurzaamthuis.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes