Je hond meenemen op vakantie is natuurlijk superleuk! Je hoeft geen oppasadres te zoeken en het gezin is helemaal compleet. Ook je hond vindt het fijn om gewoon bij z’n baasjes te zijn en een andere omgeving te ontdekken. Maar er zijn ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je hond meeneemt naar je vakantiebestemming. Je leest ze hieronder!
Regels per land
Lees je goed in in de regels voor honden per land. In elk land gelden namelijk andere regels en dat geldt natuurlijk ook voor de eisen die aan jouw huisdier worden gesteld. In sommige landen is het verplicht om je hond te muilkorven en in andere landen zijn bepaalde hondenrassen zelfs helemaal niet welkom. Zoek dit daarom van te voren goed uit, zodat je niet voor verassingen komt te staan! Daarnaast moet je ook rekening houden met jouw hond zelf. Een lange reis is best intensief voor zo’n beestje en het kan ook zijn dat hij/zij dit helemaal niet leuk vindt. Hou hier allemaal rekening mee voordat je besluit je hond mee te nemen.
Verplichtingen waar je aan moet voldoen
Een Europees Paspoort, een chip en uiterlijk 21 dagen voor vertrek een inenting tegen rabiës (hondsdolheid). Dit zijn standaardregels, die in heel Europa gelden en ook zouden gelden als je jouw hond naar een pension brengt. Verder zijn aanvullende regels per land verschillend. Zo moet je in veel landen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten én zijn ‘risicohonden’ zoals een pitbull of bulldog in veel landen niet welkom, ook niet op doorreis. In een paar gevallen moet je zelfs een stamboom laten zien dat jouw hond niet tot een risicoras behoort.
Kies de juiste bestemming
Honden hebben alleen een vacht die ze niet aan of uit kunnen doen. Kies dus een bestemming die behagelijk is. Daarnaast zijn honden vaak ook niet welkom op stranden, nationale parken of andere openbare, toeristische attracties. Bedenk dus van tevoren waar je naartoe wil gaan en check of jouw viervoeter daar welkom is.
Bestemming met de auto
Voor een hond is de auto de meest prettige manier om te reizen. Zorg er wel voor dat je genoeg pauzes inlast om de poten te strekken, te eten, te drinken en te toiletteren. Om de twee uur stoppen is een mooie richtlijn. Maak de reis zo comfortabel mogelijk door een vertrouwde deken of een bekend speeltje mee te nemen.
Bestemming met het vliegtuig
Vliegen is stressvol voor een hond. In tegenstelling tot mensen, hebben honden geen enkel idee wat ze overkomt. Het gebruik van kalmeringsmiddelen is ook af te raden, tenzij de dierenarts dat aanbeveelt. Ze krijgen te maken met temperatuur- en luchtdrukschommelingen waar ze ziek van kunnen worden als ze zo’n pilletje op hebben. Ook kunnen ze zelfs bewusteloos raken. Bovendien onderdrukt het de stressgevoelens maar minimaal, ze worden er alleen een beetje suf van. Denk dus goed na over je hond meenemen op vakantie en welke bestemming!
Beeld: Shutterstock by: LeventeGyori | Bron: rtlnieuws | Powered by: Sendt