16841

Is zitten het nieuwe roken?

Sommige mensen noemen zitten het “nieuwe roken”, maar klopt dit wel? Hoe slecht is te veel zitten echt voor je en hoe houd je hier een gezonde balans in? Wij zochten het voor je uit.

Om het maar meteen te ontkrachten: met zitten zelf is op zich niks mis. Het lichaam moet kunnen ontspannen en herstellen. De vergelijking met roken is dan ook niet correct, omdat roken altijd ongezond is. Dat geldt voor zitten niet. Echter is te veel zitten zeker niet goed voor je en kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het lichaam is continue aan het werk. Voedingsstoffen worden omgezet naar energie en suikers en vetten worden afgebroken. Allerlei belangrijke processen die onder andere worden gestimuleerd door het brein, maar om dit te kunnen doen moet er activiteit tussen komen. Zit je dus lang achter elkaar, dan is het moeilijker voor je lichaam om zijn taken te doen. Vet en suiker worden minder snel uit je bloed opgenomen en je stresslevel neemt toe. Eventuele gevolgen zijn hart- en vaatziekten of het ontwikkelen van diabetes type 2. Gelukkig is het niet meteen een drama als je een zittend beroep hebt. De oplossing: meer bewegen!

Gezonde balans
Volgens een Amerikaans onderzoek van Ekelund e.a. (2019) is de grens voor zitten zeven uur per dag. Bij meer dan acht uur nemen gezondheidsrisico’s toe. Het advies is om per week minimaal 150 minuten per dag matig intensief te bewegen. Hieronder vallen o.a. wandelen en fietsen. De risico’s verdwijnen hierdoor niet, maar worden wel kleiner. Als je overdag dus veel zit, is het zeker de moeite waard om ‘s avonds even een extra rondje te lopen of de sportschool te bezoeken.

 

Tips om meer te bewegen op een dag

Ga wandelen tijdens de lunch

Organiseer een wandel-vergadering (dit maakt mensen overigens ook scherper, alerter en creatiever!)

Regel bureaus waar je staand kunt werken of een loopband of fiets bij kan zetten

Schrijf vaker in plaats van typen, dit stimuleert je brein

Loop wat vaker om drinken te pakken of met een collega te overleggen

Neem de trap in plaats van de lift

Conclusie
Te veel zitten is dus duidelijk niet gezond, maar soms kom je er niet onderuit. Probeer bovenstaande tips zo veel mogelijk op te volgen. Lukt dit niet, zorg dan in ieder geval dat je elk half uur even opstaat en je benen activeert. Blijf niet meer dan twee uur aaneengesloten te zitten. Ga iets vaker lopend of met de fiets naar het werk of parkeer je auto wat verder zodat je toch een stukje moet lopen. Als laatste: probeer na een lange werkdag toch een wandeling te maken of een sportles te volgen. Move More, Sit Less. En niet roken uiteraard.

Beeld: Shutterstock door: Andrey Popov | Bron: Orangefit.nl | Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes