17207

Is jouw matras aan vervanging toe? Zo kom je er achter

Iedereen heeft (een goede) nachtrust nodig. Dat maakt dat je matras dus erg belangrijk is, ook al beseffen veel mensen dit niet. Wanneer je niet goed slaapt functioneer je slechter, heb je minder energie, kan je je niet goed concentreren en krijg je misschien wel lichamelijke klachten. Dit kan allemaal veroorzaakt worden door te slapen op een slecht matras. Hoe weet je wanneer je matras aan vervanging toe is? 

De gemiddelde levensduur van een matras is ongeveer tien jaar. Hoe lang deze daadwerkelijk mee gaat, is afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit, het materiaal en het gebruik spelen hierin mee. 

Het materiaal
Er zijn verschillende materialen waarmee een matras wordt gemaakt. Dit bepaalt voor een groot deel hoe lang jouw matras mee gaat. Matrassen die bijvoorbeeld zijn opgebouwd uit een dikke laag koudschuim, gaan vaak langer mee. Gemiddeld zo’n 10-12 jaar. Een matras dat uit traagschuim bestaat zal iets minder lang mee gaan. De gemiddelde levensduur van een matras met een binnenvering is maar een paar jaar, omdat veren snel hun veerkracht verliezen. Wil je hier meer lezen over de verschillende materialen, dan kun je dit artikel lezen. 

 

De kwaliteit
Uiteraard is de kwaliteit ook erg belangrijk. Je hoeft zeker niet voor de duurste matrassen te gaan, maar vaak is een goedkoop matras ook van een minder goede kwaliteit en zal deze dus ook minder lang mee gaan. Je moet deze dan weer eerder vervangen en misschien ben je dan wel evenveel geld kwijt als wanneer je meteen een goed matras had aangeschaft. 

Het gebruik
Hoe vaak een matras wordt gebruikt speelt een belangrijke rol in de levensduur. Het is vanzelfsprekend dat als een matras minder gebruikt wordt, deze langer mee gaat. Zo gaat een matras van het logeerbed natuurlijk langer mee en zou je hier dus niet een heel duur matras voor hoeven te kopen. Overigens is niet alleen je gewicht van invloed, maar ook lichaamsvocht en bijvoorbeeld huidschilfertjes die in het matras trekken. Daarom is het dus ook vanuit hygiënisch oogpunt verstandig om af en toe je matras te vervangen. 

Hoe weet ik of mijn matras aan vervanging toe is?
Veel mensen slapen te lang op een oud matras. Het kan zijn dat je misschien zelfs geen idee hebt hoe oud deze is, omdat het matras is doorgegeven binnen de familie. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar ook niet goed voor je gezondheid en je slaapkwaliteit. 

Matrassen vangen je lichaamsvocht op. Zo kunnen er schimmels en bacteriën ontstaan. Ook andere zouten, eiwitten, huidschilfers en bijvoorbeeld huisstofmijten kunnen je matras aantasten. Uiteindelijk kan dit weer een muffe geur veroorzaken. Niet erg fris dus. 

Een oud of versleten matras kan zorgen voor nek- en/of rugklachten. Een nieuw matras kan zo een wereld van verschil zijn! Dus, is je matras ouder dan 10 jaar, sta je op met klachten of word je niet uitgerust meer wakker? Overweeg dan eens om een nieuw matras uit te zoeken. 

Beeld: Shutterstock by: Pixel-Shot  |  Bron: emma-sleep.nl  |  Powered by: Sendt

Meer tips en weetjes