18151

Is elektrisch rijden de toekomst en wat zijn de voordelen hiervan?

Een elektrische auto gebruikt elektriciteit in plaats van benzine of diesel en wordt aangedreven door een elektrische motor met een oplaadbare batterij. Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden en is het de toekomst?


Schoner
Elektrische auto’s dragen bij aan schonere lucht doordat ze minder CO2 uitstoten dan benzine- of dieselauto’s. Veel landen zijn bezig met het aanscherpen van emissieregels om te voldoen aan de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050.

Moderne technologie
De meest recente generatie elektrische auto’s heeft een praktisch bereik tot 500 kilometer op een enkele lading, terwijl het aantal laadstations continu toeneemt. Dankzij de momenteel lagere elektriciteitskosten is het opladen van een elektrische auto voordeliger dan het tanken van benzine of diesel. Bovendien vereisen elektrische motoren minder onderhoud, wat zowel kosten- als tijdbesparend is. De vermogens van elektrische motoren zijn doorgaans groter dan die van vergelijkbare auto’s met verbrandingsmotoren, en dit vermogen is direct beschikbaar, wat zorgt voor een dynamische rijervaring.

Altijd toegang tot milieuzones met je EV
Het belangrijkste voordeel? Met een elektrische auto rijd je zonder emissies, wat je altijd toegang geeft tot milieuzones. Veel steden sluiten auto’s met verbrandingsmotoren uit hun centra vanwege de schadelijke luchtvervuiling die ze veroorzaken. Meer dan 200 steden, waaronder Londen, Amsterdam, Stuttgart en Stockholm, hebben reeds milieuzones ingevoerd. Bovendien worden in steden als Arnhem, Den Haag en Utrecht de meest vervuilende auto’s met verbrandingsmotor verboden.

Verbeterd bereik
De nieuwste generatie elektrische auto’s heeft een realistische actieradius tot 500 kilometer per acculading. Naast een verbeterde actieradius, komen er ook steeds meer oplaadpunten bij.

Steeds goedkoper
Volledig elektrische auto’s worden steeds meer betaalbaar, mede dankzij de snelle ontwikkelingen in de industrie. Bovendien blijft de oplaadinfrastructuur en -technologie zich voortdurend ontwikkelen en verbeteren. Met de afnemende kosten, de overvloed aan nieuwe modellen en steeds grotere rijbereiken is er nog nooit zo’n aantrekkelijk moment geweest om elektrisch te gaan rijden.

Subsidie
Nog een nadeel is dat de regels omtrent subsidies veranderen. 2024 is namelijk het laatste jaar dat er subsidies uitgegeven worden voor elektrische auto’s. Voor een nieuwe auto is dit €2950,-. Snel van profiteren dus!

Private lease als (tussen)oplossing
Veel mensen zijn toch nog wat huiverig om een elektrische auto te kopen. Best wel duur en hoe zit het met de levensduur van de batterij? Private lease is dan mogelijk een oplossing. Het risico ligt dan bij de leasemaatschappij en jij kunt genieten van het comfort van een nieuwe auto!

Wil jij ook een proefrit maken in de leukste stadsauto van dit moment? Klik hier en lees alles over zorgeloos rijden in een splinternieuwe auto voor een klein bedrag per maand.

Beeld: Shutterstock by: Halfpoint | Bron: anwb, autoweek | Powered by: Sendt

 

 

Meer tips en weetjes